Jeremy Clarkson na tnalu družbenih medijev zaradi kolumne o Meghan Markle

Magazin 20. Dec 202210:11
Jeremy Clarkson
PROFIMEDIA

Britanski voditelj Jeremy Clarkson je zaradi kolumne o Meghan Markle – ta je bila v preteklem tednu objavljena v britanskem tabloidu The Sun – sprožil burne odzive in kritike. Po objavi je na Twitterju zapisal, da je zgrožen, če je komurkoli povzročil bolečine.

Dokumentarna serija Harry in Meghan, ki je dostopna na platformi za pretočne vsebine Netflix, je na Otoku sprožila številne odzive. Po izidu zadnjih treh epizod je 16. decembra za britanski tabloid The Sun serijo komentiral tudi voditelj Jeremy Clarkson. Ta je v svoji kolumni med drugim zapisal:

“Ponoči ne morem spati. Ko ležim, škripam z zobmi in sanjam o dnevu, ko bo (Meghan, op. a.) prisiljena gola paradirati po ulicah vseh mest v Veliki Britaniji, medtem ko množice vzklikajo ‘Sramota’ in vanjo mečejo kepe iztrebkov. Vsi, ki so mojih let, razmišljajo enako. Toda tisto, kar me spravlja v obup, je, da mlajši ljudje, zlasti dekleta, mislijo, da je precej kul. Mislijo, da je bila ujetnica Buckinghamske palače, prisiljena govoriti o ničemer drugem kot o štrikanju in mačkah.”

V kolumni voditelj med drugim svoje sovraštvo do Markle primerja s sovraštvom, ki ga čuti do škotske premierke Nicole Sturgeon in množične morilke Rose West, ki je v dvajsetih letih ubila najmanj 12 mladih deklet. “Meghan je druga zgodba. Sovražim jo. Ne tako, kot sovražim Nicolo Sturgeon ali Rose West. Sovražim jo na celični ravni,” je navedel.

Od kolumne se je distancirala tudi voditeljeva hči

Škotska premierka se je na zapis odzvala z besedami, da pomiluje moške, kot so Jeremy Clarkson. “Ne morem si predstavljati, kako mora biti, ko te tako razjeda in izkrivlja sovraštvo do drugih ljudi. V njegovem primeru pa se zdi, da ga še posebej motijo ženske, da je na koncu napisal nekaj tako toksičnega in podlo zlobnega. Svoboda govora je resnično pomembna in je ena od vrednot, ki jo vsi cenimo. Toda ko uveljavljamo te pomembne pravice, se moramo vsi vesti z določeno mero odgovornosti,” je dodala po poročanju BBC.

Da je bil Clarksonov zapis neprimeren, govori tudi to, da je tamkajšnji medijski regulator prejel več kot 12 tisoč pritožb. Neodvisna organizacija za medijske standarde Ipso je za BBC pojasnila, da pritožbe obravnava v skladu s svojimi standardnimi postopki.

Harry in Meghan
PROFIMEDIA

Od kolumne se je distancirala tudi Clarksonova hči Emily Clarkson. Na Instagramu je zapisala, da podpira vse, ki so bili žrtve spletnega nadlegovanja. “Moja stališča so bila in bodo vedno jasna, ko gre za mizoginijo, ustrahovanje in ravnanje medijev do žensk. Jasno želim povedati, da nasprotujem vsemu, kar je moj oče napisal o Meghan Markle,” je poudarila. Clarkson je sicer tudi v preteklosti kritizirala medije, da so strupeno mizogini pri poročanju o vojvodinji Susseški in drugih ženskah.

Po burnem odzivu na družbenih medijih se je v ponedeljek naposled oglasil tudi voditelj Clarkson. “Ojoj. Bolje bi bilo, če bi ostal tiho. V kolumni, ki sem jo napisal o Markle, sem se nerodno skliceval na prizor iz serije Igra prestolov, številni pa so to vzeli za slabo. Grozno mi je, da sem povzročil toliko bolečine, v prihodnosti bom bolj previden,” je zapisal.

Tabloid The Sun je na Clarksonovo prošnjo kolumno že umaknil in jo nadomestil z njegovim pojasnjevalnim tvitom. Za BBC so v mediju v odzivu sporočili le, da nimajo kaj dodati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.