Kaj se zgodi, če vsak dan uživamo jajca

Magazin 18. Feb 202300:54 1 komentar
jajca
PROFIMEDIA

Minili so časi, ko je veljalo, da je uživanje prevelikih količin jajc lahko škodljivo. To živilo postaja nepogrešljivo v vsakem gospodinjstvu, a si marsikdo še vedno zastavlja vprašanja, kot so: ali jajca redijo oziroma višajo "slab" holesterol (LDL), pa tudi, kaj se zgodi, če vsak dan uživaš jajca? Po odgovore na te dileme smo se obrnili na slovenskega nutricionista Jerneja Ogrina.

Jajca so že dolgo predmet ostre debate in nekaterih predsodkov. A novejše raziskave kažejo, da smo jim delali krivico.

Uživanje jajc namreč pozitivno vpliva ne samo na koncentracijo dobrega holesterola (HDL), pač pa tudi na učinkovitost njegovega delovanja in s tem na njegovo zaščitno vlogo pred nastankom srčno-žilnih bolezni, so leta 2017 ugotovili ameriški raziskovalci univerze v Connecticutu.

V takratno raziskavo je bilo vključenih 38 mladih in zdravih ljudi med 18. in 30. letom. Kako je potekala raziskava? Sprva udeleženci dva tedna niso uživali jajc, potem pa so vsak teden dodali eno jajce dnevno več. Torej, prvi teden eno jajce dnevno, drugi dan dve dnevno, tretji in četrti pa po tri jajca dnevno. Nato so opravili meritve.

Preberite še: Kakšna je razlika med belimi in rjavimi jajci?

Te so pokazale, da je le eno samo jajce dnevno dovolj za izboljšanje funkcije holesterola HDL in povečanje velikih, puhastih delcev holesterola LDL (majhni in lepljivi so nevarni, veliki in puhasti pa imajo celo zaščitno vlogo). Dve do tri jajca dnevno pa ne izboljšajo samo značilnosti holesterolov, pač pa se poveča tudi koncentracija karotenoidov.

Da se je jajc neupravičeno držal slab sloves, se strinja prehranski strokovnjak, nutricionist in ustanovitelj koncepta Zadnja dieta Jernej Ogrin. “Jajca so sestavljena predvsem iz maščob in beljakovin, poleg tega pa kot večina drugih živil vsebujejo še nekaj vode in številne vitamine ter minerale. V jajcih najdemo železo, cink, jod, selen, baker, določene vitamine B-kompleksa, vitamine A, D in E ter še številne druge koristne snovi,” je naštel.

Preberite še: Ste vedeli, da lahko vodo, v kateri so se kuhala jajca, porabite tako?

In kaj se zgodi, če vsak dan uživamo jajca? “Enako, kot se zgodi, če vsak dan uživamo kruh, brokoli, jabolka ali skuto. Nič posebnega. Prehrano moramo vedno upoštevati kot celoto: skupek več različnih živil v različnih količinah, različno razporejenih čez posamezen dan ali daljše obdobje,” je povedal in dodal, da jajca ne redijo.

Na vprašanje, koliko jajc lahko pojemo na dan, Ogrin nima konkretnega odgovora, a pravi, da so smiseln in zaželen del uravnotežene prehrane, saj vsebujejo številne zdravju koristne snovi. “Če ima oseba rada jajca in jih želi uživati vsak dan, ni razloga, da jih ne bi. Če ne želi, jih seveda ni treba uživati vsak dan – za zdravo prehrano niso pogoj.”

Po Ogrinovih besedah lahko tudi mit, kot je uživanje največ “dve jajci na dan ali na teden, pustimo v preteklosti, ker nima nobene znanstvene veljave”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.