Kako poskrbeti za uspešno pomnjenje in boljšo koncentracijo

Magazin 05. Nov 202108:00
Moški razmišlja
Profimedia

Koncentracija ima omejen rok trajanja. In če menite, da z opravljanjem več del hkrati naredite več, se pravzaprav motite.

Znanost namreč pravi, da je spopadanje z vsako stvarjo posebej precej bolj učinkovito. Študije odraslih z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) so nam tudi pokazale, kako se možgani osredotočajo, kaj lahko poslabša osredotočenost in kako zlahka se motijo. Vendar težav s koncentracijo nimajo le tisti z ADHD, s tem in slabšim pomnjenjem se spopadamo tudi vsi, ki delamo v svetu, ki se nikoli ne ustavi.

Dobra novica je: koncentracijo in spomin lahko urimo!

Ves čas trenirajmo možgane

Za krepitev možganov, uspešno pomnjenje in koncentracijo lahko poskrbite sami in tudi vaši otroci že danes. V nadaljevanju nekaj napotkov.

1. K boljši koncentraciji prispeva telesna vadba. Poskrbite za dovolj gibanja vsak dan.

2. Stresne situacije telo izčrpajo, zato se naučite tehnik sproščanja.

3. Več pozitivnih čustev. Negativna čustva aktivirajo predel v možganih, ki mu pravimo amigdala. Posnetki možganov so pokazali, da aktivacija amigdale moti pri reševanju težav ali opravljanju drugih kognitivnih nalog. Pozitivna čustva in misli imajo obraten učinek – izboljšajo funkcije možganov in odprejo vrata kreativnemu in strateškemu razmišljanju.

4. Urite spomin s pomočjo iger, testov ipd. Po mnenju strokovnjakov bodo k urjenju spomina pripomogli učenje in znanje novega jezika, igrice, kot sta spomin in šah, ali reševanje križank.

5. Hrana za možgane. Sadje, zelenjava, oreščki, ribe, pusto meso in preostale zdrave maščobe naj bi bili ob zadostni količini vode osnova za dobro delovanje našega ”možganskega ustroja”. Pomembni so seveda vitamini in minerali. Izogibati pa se je dobro predelanim ogljikovim hidratom, kot so sladkarije, gazirane pijače in slani prigrizki.

6. K uspešnemu pomnjenju pripomore tudi organiziran pristop k učenju in sistematično delo. Tako svojega uma ne onesnažujete z nepotrebnim balastom, saj se posvetite eni stvari naenkrat.

Komentari

Vaš komentar