Kakšna je idealna temperatura med kurilno sezono? Na Japonskem bi vas zeblo

Magazin 22. Okt 202313:46 6 komentarjev
ogrevanje
Foto: PROFIMEDIA

V Sloveniji se je začela kurilna sezona. In če pri nas velja, da je idealna temperatura zraka v bivanjskih prostorih od 20 do 22 stopinj Celzija, pa je v različnih državah povprečna temperatura v domovih povsem drugačna. Na Japonskem je denimo za polovico manjša.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je idealna temperatura zraka v dnevnih sobah od 20 do 23 stopinj Celzija, v kuhinji nekoliko manj, in sicer okoli 19, v spalnici od 17 do 20, v kopalnici pa od 16 do 19 stopinj Celzija.

V Sloveniji se teh priporočil kar dosledno držimo, saj ogrevanje v zimskih mesecih za marsikoga predstavlja znaten strošek. Vsaka stopinja namreč pomeni tanjšo denarnico. Priporočena temperatura zraka v kurilni sezoni pa ni povezana zgolj s stroški, temveč tudi z zdravjem, saj vpliva na naše počutje in ne nazadnje ugodje. V notranjih prostorih nam mora biti toplo, ne pa tudi vroče.

Ob tem velja dodati, da imajo države po svetu lastne predstave o idealni temperaturi v notranjem prostoru.

Velika Britanija: 15 stopinj Celzija

Turisti radi pripovedujejo o hladnih angleških hišah in ogrevanih kamnitih ploščah, ki jih pred spanjem tlačijo pod rjuhe. Večina od tega drži, saj se Britanci ne bojijo mraza in radi varčujejo. Hiše ogrevajo na plin, povprečna temperatura v bivalnih prostorih pa je 15 stopinj Celzija, v kopalnicah pa 10 stopinj Celzija, poroča Nova.rs.

Nizozemska: 16 stopinj Celzija

Na Nizozemskem ima vsak stanovanjski blok sistem ogrevanja na plin, a so stroški ogrevanja precej visoki. Povprečni mesečni račun znaša okoli 200 evrov, vsako tuširanje pa 50 centov. Zato imajo Nizozemci raje hladnejša stanovanja in običajno ogrevajo le dnevno sobo in kuhinjo.

Francija: 16,6 stopinje Celzija

Tudi Francozi niso ‘mahnjeni’ na toploto, čeprav ima večina hiš urejeno centralno ogrevanje. Ker pa so stroški ogrevanja precej visoki, znaša povprečna temperatura v notranjih prostorih nekaj več kot 16 stopinj Celzija.

Nemčija in Italija: 17,2 stopinje Celzija

V Nemčiji je podobno kot na Nizozemskem. Nemci, ki so znani kot varčen narod, upoštevajo, kdaj in koliko ogrevajo, saj pozimi ne želijo povečati stroškov ogrevanja. Zime v Italiji pa so večinoma mile, a so njihovi domovi zelo hladni, ker je ogrevanje pri naših sosedih drago. Italijani zato spijo v zimskih pižamah, radiatorje pa prižgejo le za kratek čas.

Španija: 17,7 stopinje Celzija

Tudi v Španiji poznajo centralno ogrevanje, ki pa ni povsod dosegljivo. Tisti, ki živijo v stanovanjskih objektih, v toplini uživajo le v večernih urah, in sicer ob vrnitvi iz službe od 19.00 do 22.00.

Češka in Danska: 18 stopinj Celzija

Tudi na Češkem imajo centralno ogrevanje, vendar tamkajšnji prebivalci pravijo, da so njihovi domovi hladni. Zato običajno posegajo tudi po alternativnih načinih ogrevanja. Na Danskem imajo prav tako centralno ogrevanje, a je izjemno drago in lahko na leto znese tudi 4.000 evrov. V domovih imajo zato običajno kamine in za ogrevanje med kurilno sezono uporabljajo les.

Madžarska: 19 stopinj Celzija

Madžari se ogrevajo na plin. Povprečni mesečni strošek za ogrevanje dvosobnega stanovanja znaša 60 evrov. Starejše hiše pa imajo še vedno peči na drva.

Romunija: 20 stopinj Celzija

Romuni imajo urejeno centralno ogrevanje, ki deluje na plin. Zaradi nevarnega uhajanja plina v 90. letih pa imajo v večini domov centralni sistem urejen v kleteh.

Rusija: 25 stopinj Celzija

Morda se sliši paradoksalno, a prebivalci ene najhladnejših držav sveta obožujejo toploto. Ko je zunaj mraz, so njihova stanovanja ogreta do prijetnih poletnih temperatur, zato lahko v svojih domovih tudi v najhladnejših mesecih nosijo kratke hlače in kratke rokave.

ZDA: 20 stopinj Celzija

V hladnejših ameriških zveznih državah se večinoma ogrevajo na plin. Ogrevanje pa se vklopi takrat, ko večina najemnikov to želi in zahteva od najemodajalca.

Japonska: 10 stopinj Celzija

Kljub mrzlim zimam s temperaturami pod ničlo Japonska nima centralnega ogrevanja. Zato Japonci ob prihodu hladnejših mesecev prižgejo oljne radiatorje, električne odeje in kotacu – japonsko ogrevano mizo, še piše Nova.rs.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje