Kdaj se bo zbudil supervulkan pod jezerom Laacher na zahodu Nemčije?

Magazin 01. Mar 202212:38 0 komentarjev
Laacher See
Profimedia

Ko slišite besedo vulkan, morda najprej pomislite na Vezuv, ki se dviga nad Neapeljskim zalivom v Italiji, ali na Etno na vzhodni obali Sicilije. Toda nekoč je bilo tudi v Nemčiji veliko aktivnih vulkanov.

O pretekli dejavnosti priča veliko gora, hribov in jezer – srednjegorje Rhön, Siebengebirge, Westerwald ter Eifel denimo, pa tudi na severovzhodu Bavarske je vulkansko območje. Vulkani so danes neaktivni – razen dveh: Eifel in Oberpfalz, ki sta le mirujoča.

Eifel je največje vulkansko območje v srednji Evropi

… ki je preluknjano kot švicarski sir, kot je območje opisal dr. Andreas Schüller, vodja geoparka Vulkaneifel.

Po podatkih nemškega Državnega urada za geologijo in rudarstvo je na vzhodu gorovja Eifel v zadnjih 450.000 letih prišlo do vulkanskega izbruha povprečno vsakih 5.000 do 10.000 let.

Zadnji in zelo silovit izbruh na vzhodu gorovja Eifel se je zgodil pred približno 13.000 leti. Usedline pepela so odkrili tudi daleč na jugu Švedske in severu Italije.

Ta vulkan zdaj leži pod jezerom Laach ali Laacher See.

Po zadnjem izbruhu na zahodu gorskega območja Eifel, do katerega je prišlo pred približno 11.000 leti, pa je nastalo jezero Ulmener Maar.

Študija je pokazala: Pod jezerom Laacher se gibljejo magmatske tekočine

Znanstveniki jezero Laacher See opazujejo že od leta 2013.

Plinski mehurčki, ki jih je mogoče opaziti na območju vzhodne obale jezera, so opomnik, da vulkan le miruje. Raziskovalci so med leti 2013 in 2018 zabeležili tudi nekaj t. i. nizkofrekvenčnih mikropotresov v globini od 10 do 45 kilometrov.

To so znaki, da se pod jezerom Laacher See magmatske tekočine dvigajo iz zgornjega plašča v skorjo, so zapisali v raziskavi, januarja 2019 objavljeni v Geophysical Journal International. Gibanje magme lahko kaže, da se komora počasi polni. Koliko časa bo trajalo, da se komora napolni, ni znano.

Kdaj se bo zbudil supervulkan na zahodu Nemčije?

Vendar pa uhajanje ogljikovega dioksida, naraščanje magme in niz potresov ne pomenijo, da se ta trenutek bliža vulkanski izbruh, razloži Torsten Dahm, soavtor študije iz januarja 2019.

Dvig magme na raven zemeljske skorje običajno pospremijo visokofrekvenčni potresni valovi, česar na tem področju do zdaj niso zaznali. Prav tako ni opaziti dviga zemeljske površine, kar bi se zgodilo v primeru dviga magme. Ko je prišlo do zadnjega izbruha – pred približno 13.000 leti – je trajalo približno 30.000 let, da se je z magmo napolnila zgornja komora. Kar pomeni, da lahko proces poteka zelo dolgo časa.

“Na žalost ne moremo nikoli natančno napovedati, kdaj bo prišlo do vulkanskega izbruha. Toda obdobja, v katerih razmišljamo vulkanologi in geofiziki, so relativno dolga. 10.000 let je za nas kratek čas,” je povedal Torsten Dahm v pogovoru na Bayern 2.

Zagotovo torej je, da se aktivnost vulkana Laacher ni končala in se lahko v prihodnosti spet pojavijo izbruhi. Kdaj natančno, seveda ne moremo vedeti. Raziskovalci se strinjajo, da rezultati omenjene raziskave kažejo, da je pomembno območje še naprej spremljati in tudi razširiti parametre, ki se do zdaj niso merili.

Uporabljeni viri: Deep low-frequency earthquakes reveal ongoing magmatic recharge beneath Laacher See Volcano (Eifel, Germany), Moment tensor inversion report, br.de, www.lgb-rlp.de

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!