Kdo je bila lady Smrt, strah in trepet nacistov

Magazin 19. Jan 202213:07 > 13:07 1 komentar
Lady Smrt
PROFIMEDIA

Ljudmila Pavličenko, znana kot "lady Smrt", se je med nacistično invazijo Sovjetske zveze s 309 potrjenimi uboji v zgodovino zapisala kot ena najuspešnejših ostrostrelk vseh časov. Sčasoma je postala simbol boja proti nacističnemu agresorju. Uspešnejša in smrtonosnejša pa je bila tudi od svojih moških kolegov, ki so jo sprva podcenjevali, piše spletni portal Zadovoljna.rs.

Kdo je bila lady Smrt?

Ljudmila Pavličenko je bila rojena je bila leta 1916 v Beli Cerkvi, majhnem kraju v bližini današnjega Kijeva v Ukrajini. Delala je v tovarni, kjer se je imela priložnost seznaniti z različnimi vrstami orožja; to jo je namreč že od malega zanimalo.

Vpisala se je na študij zgodovine v Kijevu in se v prostem času ukvarjala s streljanjem. Njen četrti letnik študija je prekinila druga svetovna vojna. Kmalu po invaziji nemške vojske se je prijavila za ostrostrelko Rdeče armade.

Lady Smrt Lady Smrt
PROFIMEDIA

Ker je bila ženska, vojaki niso verjeli v njene strelske sposobnosti. Ponudili so ji mesto medicinske sestre , a je odločno zavrnila.

Toda sčasoma se je uspela dokazati in je bila kot ena od dva tisoč ostrostrelk sprejeta v 25. strelsko divizijo Rdeče armade. Ko je ubila sto sovražnih vojakov, so jo povišali v višjo narednico.

Streljanje je imela raje kot moške

V bitki za Sevastopol se je borila na prvi fronti. Med bitko je bila kar štirikrat ranjena, leta 1942 jo je zadel šrapnel minometne granate.

Skozi leta je bila obkrožena pretežno z moškimi, a njihova osvajanja je odločno zavračala; govorila je, da ljubezenske zveze niso zanjo. To se je spremenilo, ko je na fronti v Sevastopolu spoznala ostrostrelca Alekseja Arkadjeviča Kiženka.

Živela sta v dotrajani vojaški zgradbi, se včasih skupaj borila in pazila drug na drugega. Toda po tem, ko je Kiženka smrtno poškodovala granata, o moških ni več razmišljala.

Bali so se je širom vzhodne fronte

Ljudmila je postala simbol borbe proti nacistom, zaradi česar so njeni nadrejeni ocenili, da je njeno življenje vredno več kot njene strelske spretnosti, in jo umaknili z bojišča. Rdeči armadi je nato pomagala kot inštruktorica streljanja.

Kot znana vojna osebnost je Pavličenko postala del sovjetske vojne propagande, bali so se je nemški vojaki širom vzhodne fronte. Nemci so šli celo tako daleč, da so jo preko zvočnika osebno nagovarjali ter ji ponujali ugodnosti in nagrade, če prestopi na njihovo stran.

Lady Smrt Lady Smrt
PROFIMEDIA

Najboljša ostrostrelka vseh časov

Vojno je od 2000 sovjetskih ostrostrelk preživelo le 500. Nedvomno je bila Pavličenko s 309 zabeleženimi uboji med njimi najuspešnejša.

Danes, ko je od njene smrti leta 1974 minilo že več desetletij, zgodovinarji še zmeraj razpravljajo o tem, kdo je boljši ostrostrelec: ona ali Rus Vasilij Zajcev. Zajcev je naziv najboljšega ostrostrelca prislužil med drugo svetovno vojno, v bitki za Stalingrad. Od 10. novembra do 17. decembra 1942 je ustrelil 225 sovražnih vojakov.

Čeprav je bil Zajcev vrhunski ostrostrelec, strokovnjaki trdijo, da obstaja ostrostrelka, ki je bila vendarle boljša od njega – lady Smrt.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje