Kitajska strogo v bran avtomobilske industrije

Magazin 15. Sep. 202107:30
Delite:
polprevodnik
Foto: Audi

Na Kitajskem so visoko kaznovali prilagajanje cen polprevodnikov.

Polprevodniška kriza je hudo zaznamovala avtomobilske proizvajalce, ki se že dobro leto borijo s pomanjkanjem računalniških čipov in drugih ključnih komponent.

V krizi, ki je zmanjšala obseg proizvodnje novih avtomobilov pri skoraj vseh večjih proizvajalcih, kot so koncerni Volkswagen, Stellantis, GM in drugi, pa so nekateri proizvajalci polprevodnikov seveda videli priložnost, da oderuško dvignejo cene svojih izdelkov in s tem izsiljujejo avtomobilske proizvajalce.

Tako kot drugod po svetu je to negativno vplivalo tudi na največji svetovni avtomobilski trg, zato so se na Kitajskem temu odločili narediti konec. Državna uprava za tržne predpise je namreč sporočila, da so z dva in pol milijona juanov oziroma 328 evrskih tisočakov težko kaznijo opozorili tri lokalna podjetja, in sicer Shanghai Chengsheng Industrial Co Ltd, Shanghai Cheter in Shenzhen Yuchang Technologies. Prav tako so sporočili, da bodo od zdaj strogo nadzorovali gibanje cen in dogajanje v polprevodniški industriji ter tako preprečili nezakonito vedenje na trgu.

Komentari

Vaš komentar