Koliko skodelic kave na dan izboljša delovanje možganov?

Magazin 23. Nov 202305:45 1 komentar
kava, skodelice kave, kava z mlekom, instant kava
Foto: PROFIMEDIA

Nemška raziskava kaže, da kava ugodno deluje na nekatere možganske strukture, raziskovalci pa so ugotavljali, kakšna količina je najprimernejša.

Kava že dolgo velja za človeku koristen napitek. Dviga nam razpoloženje, manjša vnetja in tveganje za sladkorno bolezen.

Zdaj kaže, da tudi izboljšuje delovanje možganov. Nova raziskava v Nemčiji, v kateri so ugotavljali, kako različne količine kave delujejo na strukturo možganov, namiguje na to, da določeno število kav na dan lahko dobrodejno vpliva na možgane, piše N1 Zagreb.

V raziskavi so preučevali možgane več kot 2.000 ljudi med 45. in 74. letom starosti. Primerjali pa so možgane štirih skupin ljudi, ki so izjavili, da kavo pijejo redno – manj kot 1 skodelico na dan, 1 do 2 skodelici dnevno, 3 do 4 skodelice dnevno, 5 do 6 skodelic kave dnevno. Raziskava pa se je osredotočala na strukturo različnih delov možganovine, tako imenovane bele in sive možganovine (možganske skorje).

Znanstveniki so ugotovili, da imajo tisti, ki redno pijejo 3 do 4 skodelice kave na dan, boljšo strukturo možganov od tistih, ki kave ne pijejo ali je pijejo več kot toliko. Debelina možganske skorje, ki jo običajno povezujejo tudi z višjo inteligenco, se je večala v sorazmerju s količino popite kave in najvišjo vrednost dosegla pri tistih, ki so redno uživali 3 do 4 skodelice kave dnevno. Ta količina, menijo raziskovalci, je zgornja meja, pri kateri kava na strukturo možganov deluje ugodno.

Raziskovalci ob tem priznavajo, da zasnova raziskave ni bila optimalna. Izvedli so jo na relativno majhni in homogeni skupini. Izpostavili so tudi, da so bili udeleženci, ki so pili več kave, v poprečju bolj zdravi, pa tudi bolj izobraženi, in teh dveh dejavnikov ne morejo izvzeti kot nepomembnih za ugotovitve raziskave.

Kljub vsemu pa rezultati sodijo med tiste, ki potrjujejo domneve, da kava dobro vpliva na delovanje možganov in na zdravje na splošno. Raziskovalci so tudi poudarili, da bo potrebnih še več raziskav v tej smeri, prav tako tistih, ki bi ugotavljale, ali ima podoben učinek tudi kava brez kofeina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje