Lojze Slak, veliki slovenski glasbenik in harmonikar, bi danes praznoval 90 let

Magazin 23. Jul 202210:17 0 komentarjev
Lojze Slak
lojzeslak.si

Na današnji dan pred devetdesetimi leti, 23. julija 1932, se je rodil Lojze Slak, legenda slovenske narodno-zabavne glasbe, mojster diatonične harmonike in vodja skupine Ansambel Lojzeta Slaka ter avtor večine njihovih pesmi.

Alojzij Slak se je rodil 23. julija 1932 v vasi Jordankal blizu Mirne Peči na Dolenjskem kot četrti od desetih otrok v kmečki družini. Svojo mladost je v glavnem preživel pri stari mami na Malem Kalu, kajti Slakova družina je štela deset otrok in mali Lojzek je moral zaradi mamine bolezni od doma, še preden je dopolnil prvo leto življenja. Kljub kasnejšemu poskusu, ko je bil star tri leta, da bi se vrnil k staršem, se je Lojze tako navadil na življenje pri stari mami, predvsem na teto Marijo, ki mu je postala kot druga mama, da od tam ni želel več oditi. Prav to pa je usodno vplivalo na njegovo kasnejšo življenjsko pot. Stric Ludvik je imel namreč diatonično harmoniko, s katero je igral po vaških slavjih in malega Lojzka je ta instrument čisto očaral. Še preden je prvič odšel v šolo, je znal že več kot ducat pesmi. Stric Ludvik mu je sicer marsikaj pokazal, a pri igranju harmonike ga je spodbujal, da je bolje, če se uči kar sam. Med drugo svetovno vojno je Lojze obiskoval osnovno šolo v Karteljevem.

Samostojni godec na porokah

S petnajstimi leti je Lojze že kot samostojni godec prvič igral na svatbi in to počel kar deset let do svojega petindvajsetega leta. Na svatbah je igral predvsem sam ali pa skupaj s priložnostnimi glasbeniki po navadi kot trio Lojzeta Slaka. Prva pomembna prelomnica v njegovi karieri se je zgodila leta 1957, ko je prvič nastopil na javni radijski oddaji “Pokaži, kaj znaš!” kot samostojni godec in navdušil strokovno javnost in kot radijsko občinstvo.

Leta 1959 je nastal ansambel bratov Slak, v kvartetu je brat Tone igral trobento, Matija klarinet, Stane bas, Lojze pa harmoniko. Po treh letih je ansambel razpadel, saj sta Matija in Tone odšla na služenje vojaškega roka. Lojze ni miroval in je poiskal tri pevce ter se z njimi udeležil tekmovanja novih ansamblov, ki je potekalo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Njegova skladba Domači vasici je čez noč postala prva večja Slakova uspešnica.

Ansambel Lojzeta Slaka

Po razpadu Ansambla bratov Slak se je Lojze preselil v Ljubljano in delal kot voznik pri podjetju Petrol, kasneje pa kot tapetnik v tovarni pohištva Hoja. S pridnim, vztrajnim in prizadevnim delom je napredoval in postal komercialist v podjetju in na tem delovnem mestu je tudi ostal do upokojitve. Leta 1960 se je novopečenima zakoncema Lojzetu in soprogi Ivanki rodil prvi sin Slavko, čez šestnajst let pa še drugi sin Robert. Leta 1964 se je združil s pevsko skupino Fantje s Praprotna in nastal je znameniti Ansambel Lojzeta Slaka. V ansamblu je igral diatonično harmoniko in bil vodja ansambla. Tudi večina skladb Ansambla Lojzeta Slaka je prišlo izpod njegovega peresa. Njegove najbolj znane pesmi so Čez Gorjance (1965), V dolini tihi (1966), Po dekle (1967), Mama prihajam domov (1985) …

Ljubljana

V sedemdesetih letih 20. stoletja se je družina Slak preselila iz ljubljanskih Dravelj v novo hišo v Šentvidu pri Ljubljani. Nekako v tem času je Ansambel Lojzeta Slaka začel s koncertnimi turnejami najprej po Švici, Nemčiji in Franciji kasneje pa tudi po drugih evropskih državah, nastopal pa je tudi v ZDA, Kanadi in Avstraliji. Slak, ki je redno hodil v službo, je večino prostega časa posvetil glasbenemu ustvarjanju. Čilost in športni duh je ohranil do visoke starosti, prav tako je nastopal in igral praktično do svoje smrti. Veliki Lojze Slak, ki je za svoje delo prejel številna priznanja, je umrl v 79. letu starosti in za seboj pustil izjemno glasbeno zapuščino, ki med Slovenci ne bo nikoli pozabljena. Pokopan je ob cerkvi Sv. Vida v Šentvidu nad Ljubljano.

Zanimivosti

  • Ob priložnosti je povedal, da so bile poroke, na katerih je v mladosti igral več kot 100 krat, njegova najboljša glasbena šola.
  • Bil je tudi inovator, saj je diatonični harmoniki zaradi boljšega glasbenega izražanja dodal poseben gumb, ki je postal znan kot “Slakov gumb”. S tem je pomembno prispeval k razvoju diatonične harmonike.
  • V Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, ki je v Mirni Peči na Dolenjskem, je postavljena stalna razstava Lojzetu Slaku, spominska zbirka pesnika Toneta Pavčka pa je na dislocirani enoti v njegovi rojstni vasi Šentjurij na Dolenjskem, le štiri kilometre stran od muzeja.
  • V dolini tihi je poleg Avsenikove Golice verjetno najbolj slavna in najbolj ponarodela skladba slovenske narodno zabavne glasbe.
  • Fantje s Praprotna je slovenska pevska zasedba ljudskih pevcev, ki izvira iz vasi Praprotno v Selški dolini, najbolj pa so seveda znani po sodelovanju z Lojzetom Slakom.
  • Znan je bil kot navdušen planinec. Njegovo največje veselje je bilo pridelovanje cvička na Trški Gori. Njegov sortni cviček je pobral več nagrad na novomeškem festivalu cvička.
  • Njegova žena Ivanka Gaber Slak, ki jo je spoznal v Ljubljani, je prihajala iz štajerske vasi Javorje v bližini Gorice pri Slivnici.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!