Glasbenik Robbie Williams na dražbo postavil tri dela slovitega Banksyja

Magazin 25. Jan 202212:15
Delite:
Robbie Williams
Foto: Profimedia

Eden najuspešnejših britanskih glasbenikov Robbie Williams je tudi velik ljubitelj umetnosti. V njegovi umetniški zbirki najdemo tudi tri umetniška dela slovitega sodobnega umetnika Banksyja, ki pa jim glasbenik išče nove domove.

Eden od najbolj razvpitih uličnih umetnikov, sloviti Banksy, čigar identiteta po vseh teh letih ostaja neznanka, na dražbah dosega vrtoglave cene. Njegovo delo Love is in the Bin (prej bolje znano kot Girl With Baloon, ki ga je Banksy med dražbo deloma samouničil), je na dražbi doseglo vrtoglavih 18,5 milijona funtov.

Lastnik treh umetnin Banksyja je tudi Robbie Williams, ki je na dražbi ponudil Kissing Coppers, Girl with Balloon in Vandalised Oils (Choppers), katerih vrednost se ocenjuje na 10 milijonov funtov. Glasbenik je ob tem poudaril prepričanje, da gre za nekatera Banksyjeva najboljša dela, ki so izrezane različice uličnih podob. ”Kot zbiratelj Banksyjevih del postaneš del širšega kulturnega gibanje,” je zapisal Williams v izjavi dražbene hiše.

banksy, kissing, ulična umetnost, grafit
Foto : Profimedia

V delu Kissing Coppers sta upodobljena policaja med strastnim poljubljanjem, grafit pa se je prvič pojavil pred pubom Princa Alberta v Brightonu. Girl with Balloon je grafit, ki se je prvič pojavil pot mostom Waterloo, Williamsova različica pa je upodobljena na posebni kovinski podlagi. Vandalised Oils (Choppers) pa upodablja dva vojaška helikopterja, ki letita nad mirno pokrajino.

Njegovo dejanje so z navdušenjem pozdravili tudi v dražbeni hiši. ”Ta dela združujejo kulturno dediščino dveh največjih britanskih zvezdnikov, Robbieja Williamsa in Banksyja. Tako kot umetnik in lastnik so tudi umetnine ikonične in edinstvene,” se glasi izjava Huga Cobba iz dražbene hiše Sotheby. Dela bodo na ogled v New Yorku, nato se selijo še v Hongkong in London.

Komentari

Vaš komentar