Lovor: ste že slišali za vse njegove zdravilne učinke?

Magazin 17. Apr 202208:30
Lovor
Profimedia

Lovor, ki je sicer sredozemska rastlina, v izobilju raste tudi pri nas. Pohvali se lahko s številnimi zdravilnimi učinki. Iz njega lahko pripravimo čaj, sirup ali pa ga dodajamo kot začimbo jedem.

Lovor je zimzeleni grm ali drevo, ki spada v družino lovorovk, prihaja iz zahodne Azije in je razširjen predvsem po Sredozemlju. Danes se uporablja predvsem kot začimba z značilno aromo in okusom.

Lovor je nekoč veljal za prestiž, saj naj bi vence iz lovorja nosili rimski cesarji, z njim naj bi počastili tudi pesnike, športnike, vladarje itn. V ljudski medicini pa je lovor že zelo dolgo znan kot izjemno zdravilen. Imel naj bi močne protivnetne in antiseptične lastnosti. Ker naj bi vseboval veliko vitamina B6, vitamina A in vitamina C, naj bi bil še posebno koristen za krepitev odpornosti organizma. Vseboval naj bi tudi veliko kalcija, železa in mangana. Pomagal naj bi predvsem pri prehladnih obolenjih (grlo in sinusi) in težavah s prebavo. Študije pa kažejo na precej širše delovanje. Z eno izmed študij so tako ugotovili, da naj bi lovor pozitivno vplival na spomin in pomnjenje ter izboljševal kognitivne sposobnosti. Prav tako naj bi pospeševal celjenje ran. Lovor je sicer trpežna rastlina, ki jo lahko posadimo tudi v loncu.

Profimedia

Kaj lahko pripravimo z lovorja?

Lovorjev čaj

Čaj zelo blagodejno deluje predvsem na prebavo. Za pripravo potrebujete sveže ali posušene lovorjeve liste. Priporočljivo je, da jih zelo na drobno nasekljate in nato prelijete z vodo ter kuhate do 10 minut. Ko so listi prekuhani, pustite napitek stati še naslednjih 10 minut. Precedite in spijte. Če želite, dodajte še žlico medu ali limono.

Lovorjev sirup

Za sirup, ki blagodejno deluje na grlo in pri prehladih, boste potrebovali pol litra vode, 25 dag sladkorja in nekaj (do sedem) lovorjevih listov. Vse skupaj vstavite v večjo posodo in kuhajte tako dolgo, da se naredi sirup, nato ga ohladite in prelijte v kozarce ter postavite na hladno. Priporoča se uživanje od ene do treh žličk sirupa na dan.

Lovor kot masažno olje

Iz lovorjevih listov lahko naredite tudi olje za masažo sklepov ali nego telesa. Za to potrebujete nosilno olje (mandljevo, olivno, kokosovo …), v katero zmešate nekaj nasekljanih lovorjevih listov in pustite mešanico stati do sedem dni. Lahko pa v nosilno olje nakapate tudi nekaj kapljic (dve ali tri) eteričnega olja lovorja.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se nujno posvetujte z ustreznim strokovnjakom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.