Mame in babice so se motile: lahko v hladilnik res pospravimo le ohlajeno hrano?

Magazin 22. Jan 202405:05 2 komentarja
hrana
Foto: PROFIMEDIA

So tudi vas učili, da hrane ne smete pospraviti v hladilnik, dokler je še topla? To morda ni povsem res.

Čeprav pravijo, da imajo mame in babice vedno prav, se včasih lahko tudi zmotijo. Kanadska spletna vplivnica Mary Futher, ki svojim sledilcem pogosto deli uporabne nasvete, je na družbenem omrežju TikTok objavila posnetek, v katerem je razbila mit, da vroče oziroma tople hrane ne smemo postaviti v hladilnik in da mora biti ta vedno ohlajena.

Kot je povedala, je njena tašča vedno dejala, da je treba hrano pustiti zunaj, da se ohladi, šele nato jo lahko položimo v hladilnik. Po besedah tašče bi se lahko v nasprotnem primeru v hrani razvile bakterije.

A to ne drži, je povedala Futher. Velja ravno nasprotno. “Prej kot boste tople ostanke hrane pospravili v hladilnik, bolje bo,” je razložila v posnetku, ki ima že več kot 1,7 milijona ogledov. Dodala pa je, da ostanke hrane raje shranite v plitki posodi, saj se bo hrana tako prej ohladila.

“Ostankov hrane nikar ne puščajte predolgo na pultu”, je zaključila, “če jih tam pustite čakati več kot dve uri, jih raje kar vrzite proč.”

Mary Futher, ki jo uporabniki družbenih omrežij poznajo pod imenom Madame Sweat, je ustanoviteljica kozmetičnega podjetja in spletna vplivnica. Na svojem profilu na TikToku, kjer ima več kot sedemsto tisoč sledilcev, deli najrazličnejše gospodinjske in higienske nasvete ter trike.

Kaj pa o shranjevanju hrane v hladilniku pravi NIJZ?

Na NIJZ pojasnjujejo, da se med ohlajanjem toplotno obdelanega živila lahko razmnožujejo mikroorganizmi in se tvorijo njihovi strupi.

V temperaturnem območju med 60 in 10 stopinj Celzija se namreč mikroorganizmi najhitreje razmnožujejo, nekateri pa tvorijo tudi toksine. “To območje imenujemo nevarno temperaturno območje.”

V domači kuhinji je najprimernejši postopek ohlajevanja živila pod mrzlo vodo:

  • večjo količino hrane razdelimo na manjše porcije ali v tanjše sloje,
  • posodo s hrano hladimo v koritu z mrzlo vodo, ki ji lahko dodamo kocke ledu,
  • hrano večkrat premešamo,
  • večje kose mesa ločimo od  omake ali juhe in jih ohlajamo ločeno,
  • ob hladnem vremenu (nizkih temperaturah zraka) lahko hrano ohlajamo zunaj, na primer na balkonu. Pri tem moramo živila zaščititi pred zunanjim onesnaženjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje