Bombardier napovedal izjemno hitro poslovno “letalo nove dobe”

Magazin 24. Maj 202217:43 > 19:15 0 komentarjev
GLOBAL 8000
Bombardier Aviation/CNN

Proizvajalec letal Bombardier je v ponedeljek razkril dosežke pri razvoju izjemno hitrih potniških letal in potrdil, da bo kmalu lansiral tudi novo poslovno letalo. S tem je podjetje po skoraj dveh desetletjih, ko so bila iz prometa umaknjena letala Concorde, ponovno sprožilo navdušenje javnosti.

V kanadskem podjetju Bombardier pravijo, da bo letalo Global 8000, ki ga zdaj še razvijajo, “najhitrejše namensko izdelano poslovno letalo z največjim dosegom na svetu”.

Letalo, na katero se lahko vkrca največ 19 potnikov, naj bi začelo obratovati leta 2025, so sporočili iz podjetja. Doseg tega poslovnega letala bo osem tisoč navtičnih milj (oziroma 14.800 kilometrov), njegova največja hitrost pa 0,94 maha.

Global 8000 temelji na testnem letalu Global 7500, ki je med demonstracijskim letom maja lani prebilo zvočni zid in doseglo hitrost več kot 1,015 maha.

Global 8000, ki ga je med testom spremljalo letalo NASA F/A-18, je postalo prvo letalo transportne kategorije, ki je z nadzvočno hitrostjo letelo s trajnostnim letalskim gorivom (SAF), pravijo v Bombardierju. “Letalo Global 8000 izkorišča izjemne lastnosti letala Global 7500 in je vodilno letalo nove dobe,” je v ponedeljkovi izjavi dejal Éric Martel, predsednik in izvršni direktor družbe Bombardier.

Global 8000
Bombardier Aviation/CNN

​Napoved nove ere

Global 8000 je le en od projektov, s katerimi si mnoge družbe prizadevajo dvigniti hitrost potniških letal več kot dve desetletji po umiku Concorda. Po tem, ko je United Airlines lani sklenil dogovor o nakupu 15 nadzvočnih letal, je sporočil, da bi lahko ponudil lete z nadzvočno hitrostjo že leta 2029.

letalo
Bombardier Aviation/CNN

Medtem je Boom Supersonic s sedežem v Koloradu dokončal zemeljska testiranja X-B1, prototipa za reaktivno letalo Overture, ki je zasnovano za najmanj 65 in največ 88 ljudi. Njegov cilj je leteti na več kot 500 pretežno čezoceanskih poteh pri hitrosti 2,2 maha.

Po drugi strani pa je letalsko podjetje Aerion s sedežem na Floridi propadlo nekaj mesecev za tem, ko je razkrilo načrte za komercialno letalo Aerion AS3, ki naj bi letelo s hitrostjo več kot 4 maha.

Avtorica: Tamara Hardingham-Gill/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!