Najlepše potovanje z vlakom je mogoče tudi v Sloveniji. Na kateri progi?

Magazin 13. Apr 202207:38 > 09:10 2 komentarja
solkanski most, bohinjska proga
PROFIMEDIA

Ameriški medijski velikan CNN je objavil seznam desetih najlepših potovanj z vlakom po Evropi za vašo naslednjo avanturo. Ne bo vam treba iti daleč, saj je na "top" seznamu tudi slovenska proga.

Z železniškim omrežjem, ki se razprostira na sto tisoč kilometrih, je Evropa med najbolj raznolikimi destinacijami za potovanje z vlakom na svetu. Pri ameriškem CNN so izbrali najbolj spektakularna potovanja za vašo naslednjo železniško avanturo.

Na seznam desetih najlepših potovanj po Evropi je ameriški medij uvrstil sto let staro bohinjsko progo, ki vključuje 28 predorov in 65 mostov, med njimi most v Solkanu. Ta ima največji lok iz obdelanega kamna na svetu ter predstavlja vrhunec znanja v mostovni gradnji in gradbenem inženirstvu na začetku 20. stoletja.

“Slovenija je zaradi svoje lege zanimiva za potovanje z vlakom, 800 kilometrov železniških prog je del širših prog, ki povezujejo Italijo z Madžarsko ter Avstrijo s Hrvaško in Italijo. Epska proga, ki povezuje Prago s Trstom ali z drugimi besedami celinsko srednjo Evropo z Jadranskim morjem, je bohinjska proga, so zapisali pri ameriškem CNN.

Na območju nekdanje Jugoslavije so izbrali še odsek Sarajevo–Mostar. Poleg omenjenega so na seznamu najlepših potovanj še proge Derry–Coleraine (Irska), Firence–Neapelj (Italija), Barcelona–Montserrat (Španija), krožna proga Semmering (Avstrija), proga v bližini Bergna (Norveška), Nica–Ventimiglia (Francija, Monako, Italija), proga West Highlands (Škotska) in Lidköping–Mariestad (Švedska).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje