Najmanjši naseljeni otok na Hrvaškem – idila brez avtomobilov in brez trgovin

Magazin 02. Jul 202206:00 0 komentarjev
Otok Ošljak
PROFIMEDIA

Ošljak je najmanjši naseljeni otok na Hrvaškem. Poselili naj bi ga že v antičnih časih, razprostira pa se na vsega 0,39 kvadratnega kilometra v Zadrskem kanalu – približno pol navtične milje od Preka na znanem otoku Ugljan.

Domačini otok Ošljak imenujejo tudi Lazaret, ker je v 17. stoletju služil kot bolnišnica (lazaret) za izolacijo bolnikov z gobavostjo in kugo za zadrsko območje.

Danes je to idilična počitniška destinacija, s čudovito naravo in s približno 60 tradicionalnimi hišami sredozemske arhitekture. Po popisu prebivalstva iz leta 2011 na otoku živi 29 ljudi, pozimi pa le 12.

Ena od posebnosti otoka je tudi, da večina prebivalcev nosi enak priimek – Valčić – po družini, ki je na Ošljak prišla s Cresa, danes pa živi tudi v drugih krajih. “Danes so otoki vse bolj privlačni za življenje, zato je na Ošljaku nekaj prebivalcev, ki se ne pišejo Valčić. Ljudje, ki kupijo hišo na otoku, pa se zelo dobro ujamejo z maloštevilnim lokalnim prebivalstvom, otok imajo radi in ga spoštujejo,” pravijo v občini Preko.

Otok Ošljak
PROFIMEDIA

Na večjem delu otoka prevladuje čudovit park oziroma gozd z borovci, cipresami in hrasti črnike, oljkami in sredozemsko makijo. V senci borovcev je mogoče opazovati majhne slikovite zalive čistega morja, ki so kot nalašč za poletno osvežitev pred visokimi temperaturami. V tem gozdu živi več vrst ogroženih in zaščitenih ptic.

Raziskati je mogoče ribiško pristanišče, cerkev sv. Marije iz 6. stoletja in ruševine mlina na veter iz 16. stoletja ter ruševine poletne hiše družine Calogera. Tu je tudi stari del naselja z ducatom hiš – vas Valčić – zgrajen v 17. in 18. stoletju. Na otoku je tudi bunker iz druge svetovne vojne. Stara šola na otoku je že desetletja zaprta, ker ni bilo dovolj učencev. Vmes so jo obnovili in otočanom služi kot dom kulture in zabave.

Avtomobilski promet na otoku je prepovedan, prav tako tam ni niti ene trgovine. Tudi poleti ne. Domačini in njihovi gostje nakupujejo živila v bližnjem kraju Preko na Ugljanu ali v Zadru. V času poletja na otoku obratuje le ena restavracija.

Otok Ošljak
PROFIMEDIA

Do Ošljaka se lahko pripeljete s trajektom ali čolnom. Gneče ni nikoli, saj je turistom na voljo le ena počitniška hiša in osem apartmajev, še piše punkufer.dnevnik.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.