5 stvari, za katere milijonarji ne zapravljajo denarja

poslovnež, moški v obleki, denar, evro, plačevanje
Foto: PROFIMEDIA

Tisti, ki nimajo veliko denarja, si običajno predstavljajo, da bogataši svoje bogastvo nebrzdano zapravljajo. Pa ni čisto tako.

Pisatelj in finančnik Tom Corley je pet let preučeval bogataše, da bi spoznal njihove navade in način razmišljanja. Intervjuval je 233 milijonarjev, ki so prihajali iz različnih okolij in izkušenj, in ki so imeli vsaj 140.000 evrov letnega bruto dohodka in približno 3 milijone evrov premoženja, piše na blogu “Make it“, posvečenemu ljudem, ki bi radi obogateli ali vsaj posnemali bogate in njihove navade.

Kot piše Corley, so mu mnogi bogataši povedali, da so potem, ko so obogateli, prenehali zapravljati denar za določene stvari. In pet najpogostejših je bilo naslednjih:

Predelana in pakirana hrana

Prenehali so kupovati nekakovostno predelano hrano in raje izbrali organsko ali zdravo hrano brez konzervansov. Pogosto so iskali izdelke, ki jih je bilo mogoče nabaviti v kraju njihovega izvora, in obiskovali tržnice in trgovine z živili, ki so bile znane po visokokakovostnih izdelkih in mesu.

Poceni izdelani izdelki

Prenehali so zapravljati denar za najnovejše modne trende ali poceni in slabo izdelano pohištvo.

Namesto tega so mnogi raje investirali v kakovostne kose za svojo garderobo in dom, ki so bili že izdelani tako, da bodo lahko trajali dlje časa. Pogosto so bili stroški za te artikle dvakrat do trikrat višji od oblačil in pohištva nizke kakovosti. Vendar so bili s tem zadovoljni, saj se je to izkazalo za cenejše, kot nenehno nadomeščanje poceni izdelkov.

Večja popravila doma ali avtomobila

Če so le imeli možnost, so denar raje porabili za popolno zamenjavo stvari, kot so stare strehe, pralni ali pomivalni stroji, hladilniki, peči in celo avtomobili, namesto, da bi svoja težko prislužena sredstva vlagali v draga popravila. Sklepali so namreč, da bo nova stvar trajala dlje kot popravljena.

Vrtnarsko orodje in oprema

Medtem ko so nekateri še vedno uživali v delu na prostem, kot je na primer košnja, pletje plevela, urejanje okolice in obrezovanje, jih je velika večina – ko so obogateli – najela krajinarje, da so skrbeli za vzdrževanje okolice njihovega doma.

Mnogi so zato opremo za vrtnarjenje podarili svojcem ali prijateljem. In ker jim ni bilo več treba vsak teden ali mesec skrbeti za vzdrževanje, so imeli več časa za počitek, sprostitev ali rekreacijo.

Srečke in igre na srečo

Mnogi milijonarji so se igram na srečo izogibali že, ko so svoje bogastvo šele gradili, ta zdrav način razmišljanja pa so obdržali tudi kasneje, piše Corley. Dva izmed njih sta mu povedala, da sta k opustitvi iger na sreči prepričevala tudi svoje bližnje in prijatelje. Ker je verjetnost dobitka na katerikoli loteriji majhna, so bogataši to videli kot zapravljanje denarja. Namesto tega so sredstva raje namenili nepozabnim izkušnjam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.