Odkrili skrivnost podvodnega sveta, ki je presenetila tudi znanstvenike

Navdih 11. Feb 202405:30 0 komentarjev
Ribe
Ribe. Foto: PROFIMEDIA

Japonski raziskovalci so ugotovili, da nekatere ribe s "preštevanjem" črt na trupu drugih rib zaznajo, ali gre za njihove "prijatelje" ali "sovražnike".

Japonski raziskovalci so v eni od študij ugotovili, da klovnske ribe (Amphiprioninae) prepoznajo “prijatelje” in “sovražnike” – in to tako, da preštejejo število belih črt na trupu drugih rib.

Najbolj “slavna” klovnska riba je Nemo iz istoimenskega animiranega filma.

V raziskavi so ugotovili, da so klovnske ribe z veseljem delile svoj dom s tistimi, ki niso imele istega števila črt kot one. Tiste ribe, ki so imele isto število, pa so odganjale, piše BBC. Študijo so opravili raziskovalci na inštitutu za znanost in tehnologijo na Okinavi. V akvarij so spustili mlade klovnske ribe oranžne barve s tremi črtami, ki še niso videle drugih rib iste vrste. Nato so v vodo dodali še prosojne škatlice z drugimi vrstami rib. Nato pa so opazovali njihove odzive.

Ugotovili so, da so se opazovani primerki “najhuje” obnašali do svoje vrste, torej ribe z istim številom črt, saj so jih odganjale.

Klovnske ribe
Klovnske ribe. (Foto: PROFIMEDIA)

Da bi preverili rezultate, so raziskovalci v akvarij spustili še plastične oranžno pobarvane ribe z eno, dvema, tremi oziroma brez belih črt. Tudi pri tem so ugotovili, da mali “Nemoti” niso sprejemali rib s tremi črtami, kot so jih imeli sami. Tiste z eno ali dvema črtama pa so sprejeli medse.

Raziskovalka dr. Kina Hayashi je ob tem povedala, da doslej vloga belih črt ni bila jasna, prav tako jih je presenetilo, da so jih znale “prešteti” in prepoznale “vsiljivca”.

Obstaja približno 30 različnih vrst klovnskih rib. Te so lahko različnih barv, odvisno od vrste, med drugim oranžne, rdeče, rumene in črne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!