Bi lahko Karel III. presenetil s potezo, ki je Britanci niso videli že 88 let?

Magazin 10. Feb 202417:15 1 komentar
Karel III
Foto: PROFIMEDIA

Britanska javnost se zaradi nedavne novice, da ima kralj Karel III. raka, vse pogosteje sprašuje, ali bo britanski monarh krono predal sinu – prestolonasledniku in valižanskemu princu Williamu. Bo kralj podpisal listino o abdikaciji, kar so v britanski monarhiji nazadnje videli pred 88 leti?

Po novici, da ima britanski kralj Karel III. raka, je v javnosti vse pogosteje slišati besedo abdikacija.

To v britanski monarhiji sicer ni pogosto, a se javnost zdaj sprašuje, ali bo kralj, ki je najdlje čakal na prestol, zaradi slabšega zdravstvenega stanja krono predal sinu – valižanskemu princu Williamu, piše Nova.rs.

Prejšnji teden je iz Buckinghamske palače odjeknila vest, da ima kralj raka. Ne gre za raka na prostati, so pa bolezen odkrili med nedavnim zdravljenjem povečane prostate, so takrat sporočili.

Podrobnosti o vrsti raka ali stopnji niso razkrili. Kmalu po novici se je oglasila kraljica Camilla, ki je dejala, da se kralj glede na okoliščine drži zelo dobro. “Zelo so ga ganila vsa pisma in sporočila, ki jih ljudje pošiljajo od vsepovsod,” je v katedrali v Salisburyju dejala kraljica.

Kraljevo zdravljenje raka se je sicer začelo v začetku prejšnjega tedna, minuli torek pa se je skupaj s kraljico soprogo po obisku princa Harryja vrnil v svoj dom Sandringham v Norfolku. Harry naj bi po poročanju Sky news z očetom preživel približno 45 minut. Medtem se je prestolonaslednik William po ženini nedavni operaciji trebuha in kraljevi diagnozi raka vrnil k javnim dolžnostim.

Če bi kralj zaradi zdravja podpisal listino o abdikaciji, bi njegove posle prevzel prestolonaslednik princ William. Tudi če kralj listin ne podpiše, bi v primeru njegove nenadne obnemoglosti po zakonu posle prevzel prestolonaslednik, je pred časom pojasnil strokovnjak britanske monarhije Bob Morris.

Po pisanju Nove.rs se je kroni nazadnje odpovedal kralj Edvard VIII. leta 1936 in se poročil z Wallis Simpson, ločeno ameriško igralko. Poroka z ločenko je v britanski monarhiji več sto let veljala za tabu.

Kralja Karla III. in kraljico Camillo so okronali 6. maja, njegova mati Elizabeta II. pa je umrla 8. septembra 2022.

Januarja je sicer po 52 letih krono svojemu sinu predala danska kraljica Margareta II. Frederik X. je s tem postal kralj brez kronanja, ki ga na Danskem ne izvajajo že od 17. stoletja. V nasprotju s tradicijami v več drugih državah monarh tudi ne zapriseže na položaj, ker je ta deden.  Danci so bili ob novici kraljice, da bo abdicirala, osupli. Mnogi namreč v 52 letih njene krone niso poznali drugega vladarja. Z napovedjo o abdikaciji je javnost presenetila na zadnji dan lanskega leta. Dan abdikacije je sicer ravno na obletnico smrti očeta. Gre namreč za prvo abdikacijo na Danskem v skoraj 900 letih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje