Prepoznate, kdaj je piščančje meso pokvarjeno? Pozorni morate biti na tri stvari

Navdih 30. Maj 202405:09 0 komentarjev
piščanec na krožniku
Foto: PROFIMEDIA

Da bi prepoznali, kdaj je piščanec pokvarjen, bodite pozorni na tri stvari.

Piščančje meso je eno bolj priljubljenih v gospodinjstvih po Sloveniji in svetu, zaradi svoje vsestranskosti pa je tudi osnovna sestavina mnogih okusnih jedi. Kljub vsem svojim odlikam pa je piščanec precej dovzeten za razvoj nevarnih bakterij, zaradi česar ga je treba previdno shranjevati.

Velikokrat v trgovini kupimo že predpakirano meso, včasih pa nas neprijetno presenetita njegov vonj ali okus, kar lahko pomeni, da je meso pokvarjeno. To ni le neprijetno, temveč lahko povzroči tudi zastrupitev s hrano, zato je prepoznavanje znakov pokvarjenega piščanca zelo pomembno.

Pri predpakiranih kosih piščanca vedno preverite rok uporabnosti. Če piščanca ne boste pripravili takoj, ga zamrznite, da se ne pokvari.

Obstaja več zanesljivih znakov, ki kažejo na pokvarjenost mesa. Če niste povsem prepričani, ne tvegajte in meso zavrzite, piše Punkufer.hr.

Da bi prepoznali, kdaj je piščanec pokvarjen, bodite pozorni na naslednje tri stvari.

Vonj

Eden najbolj očitnih znakov, da je piščančje meso pokvarjeno, je neprijeten vonj. Sveže piščančje meso nima močnega vonja. Če piščanec oddaja neprijeten vonj, je to jasen znak, da je meso pokvarjeno. Ta vonj je posledica bakterij, ki se razmnožujejo na mesu in proizvajajo spojine, ki imajo neprijeten vonj. Pokvarjenega piščanca ne perite, ampak ga zavrzite.

Barva

Svež piščanec je svetlo rožnate barve z belo maščobo. Rahla sprememba barve je normalna zaradi reakcij beljakovin, vendar na mesu ne smete videti nič sivega, zelenega ali rumenega. Po toplotni obdelavi meso ne sme biti rožnato.

Tekstura

Tretji ključni kazalnik svežine piščančjega mesa je njegova tekstura. Sveže piščančje meso je čvrsto in sijoče, vendar ne sluzasto. Če postane meso lepljivo ali sluzasto na dotik, je to znak, da se je piščanec pokvaril, še piše Punkufer.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!