Kako je videti stanovanje priznane beograjske arhitektke (FOTO)

Navdih 24. Jan 202314:54
stanovanje
Ksenija Bajagić/Zadovoljna.rs

Arhitektka si je ustvarila dom, ki je popolno ravnovesje funkcionalnosti in prijetnega vzdušja.

Ksenija Bajagić, arhitektka in kreativna direktorica studia Zabriskie, je za Zadovoljna.rs odprla vrata svojega stanovanja v Beogradu.

Zabriskie stoji za projekti, ki bodo pustili pečat na arhitekturi srbske prestolnice – sodelovanje z londonsko ekipo AL_A pri projektu nove koncertne dvorane Beograjske filharmonije, pri stanovanjskih kompleksih Merin Hill in Kennedy Residence ter večkrat nagrajenem objektu Mia Dorćol.

Zanimalo nas je, kako je Ksenija Bajagić bogate poklicne izkušnje prenesla v svoj bivalni prostor. Interier nas ni razočaral.

Ksenija z družino živi v beograjski soseski Lion, v 93 kvadratnih metrov velikem salonskem stanovanju, v sklopu družinske hiše, ki jo je njen ded kupil takoj po drugi svetovni vojni. Hiša je bila zgrajena leta 1936 in je tipičen primer beograjske moderne, pojasnjuje arhitektka. Priznava, da je bil kar velik izziv salonsko stanovanje urediti tako, da bo funkcionalno za sodobno štiričlansko družino

stanovanje
Ksenija Bajagić/Zadovoljna.rs.

“Nekega sloga, ki zaznamuje naš dom, ne bi znala opredeliti, saj ni bil zasnovan in opremljen naenkrat, ampak je odraz dolgih let bivanja v njem. Vsebuje moderne in tudi klasične ter industrijske kose. Z nami se spreminja, prilagaja in dopolnjuje skozi podrobnosti. Vedno nas je vodila ideja, da v teh malih spremembah ohranimo duh hiše, ne pa da sledimo trenutnim trendom, ki se spreminjajo iz leta v leto,” pravi Bajagić.

stanovanje
Ksenija Bajagić/Zadovoljna.rs

“Notranjost stanovanja je zelo ’čista’ – prevladujejo nevtralne barve s presenetljivimi drznimi vzorci. Les je lepo poudarjen, opečnate stene pa vnesejo v prostor posebno atmosfero. Določeni kosi pohištva imajo zelo zanimivo zgodovino,” razkriva Ksenija.

“Mizica in TV-stojalo v dnevni sobi sta izdelana iz jeklenih profilov in naravnega oreha, ki na našem dvorišču raste že več kot 60 let. Star oreh smo morali posekati, ker se je popolnoma posušil. Po nekaj letih smo iz lesa naredili lesene kose, ki imajo prav zaradi tega za nas posebno vrednost,” nam pove.

V dnevni sobi je svoje mesto našla tudi retro komoda v slogu 50., še piše Zadovoljna.rs.

stanovanje
Ksenija Bajagić/Zadovoljna.rs

“Našli smo jo v stanovanju, ki smo ga najemali s kolegi. V tem stanovanju je bilo ustanovljeno podjetje Zabriskie. Komoda je bila popolnoma odveč, saj se je na njej nabiral prah in je jemala prostor. V nekem trenutku sem jo poceni kupila od lastnika stanovanja in jo obnovila. Zdaj je to naš najljubši detajl,” razkriva.

Ravno takšni “naredi sam” mini projekti v dom vnesejo dušo – ta proces da notranjosti vsakega stanovanja nekaj osebnega in specifičnega.

stanovanje
Ksenija Bajagić/Zadovoljna.rs

“Po drugi strani pa smo veliko vložili v stvari, ki nas izpolnjujejo, nam olepšajo življenje in prinašajo vsakodnevne drobne užitke – od gramofona in kakovostnega ozvočenja, vrhunskega ročnega aparata za espresso, funkcionalne kuhinje do določenih brezčasnih oblikovalskih detajlov notranjosti,” dodaja.

Kuhinja je prostor, v katerem se zbirajo družina in prijatelji, pa tudi prostor, v katerem so se rodile ideje, ki so pomembno vplivale na življenje Ksenijine družine in prijateljev.

stanovanje
Ksenija Bajagić/Zadovoljna.rs

Ena od njih je ideja o piceriji ‘Majstor i Margarita’, ki je nastala spontano ob vinu in bližnjih ljudeh ter se razvila v skupni gostinski projekt. Kuhinja izstopa z drzno izbiro črne barve, ki je videti res odlično. Otroška soba pa je urejena zelo domiselno.

stanovanje
Ksenija Bajagić/Zadovoljna.rs

Ksenija Bajagić meni, da sta za vse najpomembnejša dva dejavnika: funkcionalnost in vzdušje.

“Oba vidika sta enako pomembna, a nobeden sam po sebi ni dovolj. Bistvo življenjskega prostora je v nas, naših potrebah, navadah, željah. Če na prostor gledamo na ta način, se bo on učil od nas, ne mi od njega,” sklene arhitektka in direktorica studia Zabriskie.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

Komentari

Vaš komentar