“Brez gledalcev nas ni!”

Kultura 11. Maj 202405:30 1 komentar

Iva Krajnc Bagola, Mojca Funkl in Viktorija Bencik Emeršič. Igralke, vloge, odločitve. Tu je gledališče z druge strani.

Iskriv in iskren pogovor o gledaliških vlogah, ki so jih zaznamovale. Pogled z druge strani odra, z druge strani kamere. Kako se vloge in življenje včasih “poklopijo”? Kaj so njihove največje dileme? Kaj se zgodi, da je predstava dobra? Kako je, ko se to ne zgodi? Kakšni so odnosi med igralkami in igralci v gledališču? Kaj počnejo zdaj, meseca maja?

Zakaj morajo ženske, kljub emancipaciji in 21. stoletju, še vedno pogosto premišljati in govoriti o enih stvareh, o katerih moški (pogosto) ne? Kako in zakaj se spreminjajo ženske vloge v gledališču? Kako igralke občutijo pritisk družbe, ki glorificira kult večne mladosti in lepote? Zakaj je treba govoriti o spolnem nasilju v igralskem svetu in seveda tudi v vseh drugih segmentih družbe?

krajnc bagola funkl bencik emeršič
Jan Gregorc/N1

“Na ženske je pritisk večji.” “Serije so časovno zafrknjene.” “Ko se doseže skupinska rast …”

Kaj Mojco Funkl, Viktorijo Bencik Emeršič in Ivo Krajnc Bagola skrbi v družbi in za katere stvari zastavijo svoje ime? Koliko poleg dela v gledališču sodelujejo tudi v serijah in filmih in zakaj ja/ne? Kakšne so dobre in slabe strani teh sodelovanj? Kaj ti dajo? Kaj se lahko naučimo iz držav nekdanje Jugoslavije? In kako je treba znati poslušati sebe? Kako se naučiti biti prizanesljiva tudi do sebe? O vsem tem in še o marsičem pripovedujejo tri gostje v tokratnem N1 podkastu.

viktorija bencik emeršič
Viktorija Bencik Emeršič (Foto: Jan Gregorc/N1)

Viktorija Bencik Emeršič o najboljših predstavah, ki temeljijo na skupinski energiji in pravilnem doziranju ega: “Ko se doseže ta energija in skupinska rast predstave, se predstava na neki način kar malo sama po sebi postavi. Vsaj jaz imam takšen občutek. Delaš, delaš, delaš, delaš, vsi smo na isti valovni dolžini in potem kar naenkrat nastane predstava.”

mojca funkl
Mojca Funkl (Foto: Jan Gregorc/N1)

Mojca Funkl o igranju v serijah, v katerih, poleg rednega dela v gledališču, pogosto sodeluje: “Serije so časovno res, res zafrknjene. Tako veliko posnameš v enem dnevu in jaz se zaradi tega, vsaj zase govorim, pred tem veliko pripravljam doma.”

iva krajnc bagola
Iva Krajnc Bagola (Foto: Jan Gregorc/N1)

Iva Krajnc Bagola o vseprisotnem družbenem pritisku kulta večne mladosti in lepote na igralke: “Pritisk je na ženske absolutno drugačen. Rečejo: Moški z leti postanejo šarmantni. – Jaz: Ja, saj ženske tudi. – Ampak ne, me se pa staramo. – Saj se moški tudi, ampak smo to drugače imenovali. … Ja, na ženske je pritisk večji, absolutno.”

Celoten podkast lahko gledate ali poslušate v posnetku na vrhu strani. N1 podkasti so sicer dostopni tudi na Youtubu, pri vseh večjih ponudnikih podkastov, na Eonu in Metroplayu. Nekatere od N1  podkastov in pa vsebine, ki jih omenjamo v pogovoru, vam v branje oziroma ogled ponujamo tu spodaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje