Strah, heroji, sovraštvo, gesta osvoboditve in umetnost izven čistih gabaritov

Kultura 08. Dec 202216:09

Zakulisje igralskega poklica, heroji in sovraštvo, odnos med umetnostjo, družbeno kritiko in aktivizmom ... Gosta tokratnega N1 podkasta sta igralca Katarina Stegnar in Vito Weis.

Katarina Stegnar je igralka, performerka, vsestranska umetnica in leta 2016 nagrajenka Prešernovega sklada … Vito Weis je igralec, performer, plesalec; letos je dobil nagrado Duše Počkaj za izjemne igralske stvaritve. V N1 podkastu govorita o tem, kakšen je igralski vsakdan, kaj si gledalci in gledalke napačno predstavljamo; pripovedujeta o številnih vlogah, ki sta jih odigrala in po katerih ju poznamo, vse od vloge Barbare Brezigar v predstavi Republika Slovenija pa do vloge begunca v predstavi Gejm

Kako vidita odnos med umetnostjo, družbeno kritiko in aktivizmom? Kdaj je bilo Katarino Stegnar strah? Zakaj je ljudi zmotila ena “gola rit”, medtem ko dnevno hodijo mimo mnogih; kaj so nam pokazali plakati #hatebetter in kako ljudje sovražijo? O sovražnem govoru in o tem, da smo gospodarice svojega užitka. Kaj je herojsko v medosebnih odnosih? Kdaj in kako gre Vito Weis do roba in kaj terja od svojega telesa? Kaj je odgovor na vprašanje, kako se odreči individualizmu? Kako pomembno “orodje” je telo in kako vidita igralski poklic in vlogo umetnosti in kulture … Kar ti lahko da umetnost, je drugačen pogled – da začneš gledati stvari drugače, med drugim pove Katarina Stegnar v N1 podkastu.

Celoten N1 podkast si lahko pogledate v posnetku tukaj:

… ali pa N1 podkast poslušate v obliki tonskega posnetka tu:

Podkaste N1 Slovenija lahko poslušate in se nanje naročite na platformah APPLE PODCASTSSPOTIFYSOUNDCLOUDGOOGLE PODCASTSTITCHERCASTBOX in DEEZER.

Komentari

Vaš komentar