Ne zbudite svojega hišnega ljubljenčka iz nočne more, pravi strokovnjakinja

Magazin 16. Okt 202216:45
kuža
Profimedia

Svetovni dan sanj je vsako leto 25. septembra, in to ni praznik, ki ga praznujejo samo ljudje. Raziskave kažejo, da sanjajo tudi mačke in psi.

Portal People je opravil razgovor s certificirano strokovnjakinjo za vedenje živali dr. Carley Faughn, ki med drugim sodeluje z društvom Best Friends Animal Society, vodilno organizacijo za reševanje živali, ki si prizadeva narediti konec ubijanju v ameriških zavetiščih do leta 2025.

Po njenih besedah ljubljenčki med dremežem sanjajo. “Raziskave so pokazale, da živali sanjajo, in to je bilo podprto z elektrofiziološkimi dokazi, opazovanjem vedenja živali med spanjem in nevroanalitičnimi raziskavami. Ljudje in sesalci imajo podobne cikle spanja in vemo, da ko ljudje preidejo v fazo spanja REM, znano tudi kot faza hitrega premikanja oči v spanju, takrat pride do sanj. Glede na to, da večina sesalcev preide tudi v globok spanec in REM, torej tudi sanjajo.”

Raziskovalci imajo tudi teorije o vsebini, ki verjetno sestavlja sanje psov, mačk in drugih sesalcev. “Študija, izvedena leta 2001 s podganami, je opazovala del njihovih možganov, ki je vključen, ko opravljajo nalogo v labirintu. Ko so gledali isti del možganov, ko podgane spijo, so raziskovalci lahko videli, da je isti del možganov vključen in zaključili, da so podgane sanjale o svojih prejšnjih izkušnjah v labirintu,” je povedala dr. Faughn.

Tako kot ljudje po dr. Faughnu tudi drugi sesalci verjetno sanjajo o tem, kar vedo, kar pomeni, da obstaja velika verjetnost, da se starši hišnih ljubljenčkov pojavijo v sanjah njihovih kosmatih prijateljev. “Ker je znano, da se cikli spanja in spanje REM pojavljajo pri večini sesalcev, vključno z mačkami in psi, se domneva, da sanjajo kot mi. Ljudje sanjamo o osebnih izkušnjah. Tudi če se te sanje stopnjujejo v pustolovščine, ki se ne morejo zgoditi v našem vsakodnevnem življenju, so te sanje še vedno povezane z našimi izkušnjami, interakcijami in dejavnostmi, v katere smo vključeni. Zato je mnenje, da hišni ljubljenčki sanjajo na podoben način – na podlagi njihovih vsakodnevnih izkušenj. Verjetno bi se njihovi ljudje lahko pojavili v njihovih sanjah, saj smo tako veliko z njimi in skrbimo zanje.”

Na žalost je sposobnost sanjanja povezana z občasno nočno moro za ljudi in verjetno tudi hišne ljubljenčke. “Morda je težko ugotoviti, ali ima vaš hišni ljubljenček dobre ali slabe sanje. Vendar lahko nočno moro ali slabe sanje pri psih spremlja več cviljenja, vpitja ali celo renčanja.”

Lastniki hišnih ljubljenčkov, ki sumijo, da ima njihov ljubki spremljevalec nočno moro, bodo mogoče želeli zbuditi svojo žival, vendar je dr. Faughn opozorila, da to pogosto ni najboljša izbira. “Če svojega hišnega ljubljenčka prebudite iz kakršnihkoli sanj, je najbolje, da to naredite počasi in ga poskušate zbuditi s svojim glasom. Če hišnega ljubljenčka zmotite med spanjem, ne glede na to, ali sanja ali ne, bi ga lahko prestrašili, kar bi povzročilo njihovo pretirano reakcijo, kar bi povzročilo ugriz.”

In čeprav ni zanesljivega načina za preprečevanje nočnih mor pri hišnih ljubljenčkih, pa lahko lastniki z ukrepi pomagajo svojim živalim, da se lažje spočijejo. “Ker raziskovalci verjamejo, da hišni ljubljenčki sanjajo o osebnih izkušnjah, lahko ljubljenčkom pomagamo do prijetnih in pozitivnih izkušenj v vsakodnevnih interakcijah z njimi. Več pozitivnih izkušenj lahko damo svojim ljubljenčkom, več prispevamo k njihovemu splošnemu dobremu počutju in spodbujanju sladkih sanj.”

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.