Pet zelišč, ki jih lahko vzgojite sami doma

Magazin 26. Jul 202216:00 > 17:05 0 komentarjev
Zelišča
Profimedia

Preverite pet rastlin, ki bodo dobro uspevale tudi na vašem domačem oknu ali balkonu.

Bazilika

Ta aromatična začimba ni samo zelo okusna, ampak vsebuje tudi kar nekaj vitaminov in mineralov ter je močan antioksidant.

Bazilika je začimba, ki ni preveč zahtevna za gojenje. A vseeno potrebuje dovolj sonca in nekaj redne nege. Rada ima sonce in toploto. Najbolje se bo počutila na južni strani, saj potrebuje veliko svetlobe (to še posebno velja pozimi). Dobro jo je posaditi v večji in globlji lonec ter spodaj narediti primerno drenažo. S primerno globokim loncem bomo lažje dosegli potrebno ravnovesje med dobro drenažo in zadrževanjem vlage, saj bazilika potrebuje ravno prav vlage – ne preveč in ne premalo. Kasneje, ko rastlina že požene, pa ne smemo pozabiti tudi na redno ščipanje vrhov, saj se bo tako lažje obnavljala.

Melisa

Tudi melisa velja za manj zahtevno rastlino in jo lahko gojimo doma v lončku. Uporabimo jo lahko za pripravo čaja, jo dodajamo k jedem ali pa jo imamo kot okrasno rastlino, ki nam bo prijetno odišavila dom. Podobno jo negujmo kot baziliko, saj potrebuje veliko svetlobe in sonca, zato je južna stran popolna zanjo. Poskrbite tudi za dobro drenažo in kakovostno zemljo. Vzgojite jo lahko iz semena ali sadike.

Profimedia

Origano

Origano je trpežna rastlina in je primeren za začetnike. Z nekaj truda bo zagotovo uspel tudi v domačih loncih. Origano ne mara premočene zemlje, saj je dovzeten za gnitje korenin. Zalivati ga moramo ravno prav. Dobro pa naj bi uspeval (tudi) na pustih in suhih tleh. Kot večina rastlin ima tudi origano rad svetlobo in sonce, zato poskrbite, da bo predvsem pozimi dobil dovolj svetlobe. Ustreza mu tudi delno sončna lega. Origano raste hitro, zato boste njegove “sadove hitro poželi”.

Peteršilj

Peteršilj je malce bolj zahtevna rastlina za gojenje. Ko pa enkrat zraste in pride na plano, je nega minimalna. Ta zdravilna rastlina je sicer dvoletna rastlina, kar pomeni, da svoj življenjski cikel zaključi v dveh rastnih sezonah. Ima nizko stopnjo kalitve, zato je dobro posaditi več semen. Potrebuje dobro drenažo in ne presuhe in kakovostne zemlje. Dobro ga je tudi minimalno gnojiti. Potrebuje dovolj svetlobe, a ob primerni negi lahko pozimi preživi tudi na zahodni strani.

Profimedia

Koriander

Koriander morda ni najbolj pogosta izbira za gojenje doma – v loncih, a nam lahko bogato obrodi. Gre za hitro rastočo in kratkotrajno rastlino. Liste lahko začnemo nabirati že dober mesec po setvi semena, semena iz rastline pa približno v treh mesecih. Ker ne mara poletne vročine, ga je dobro začeti saditi že zgodaj spomladi in znova zgodaj jeseni. Prst naj bo srednje vlažna, z dobro drenažo. Lega pa sončna ali delno sončna, a ne z neposrednim in vročim soncem.

VIR: https://www.thespruce.com/ in https://www.homesandgardens.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!