Pet živil, ki jih moramo pojesti isti dan, kot jih skuhamo ali odpremo

Magazin 28. Dec 202309:33 0 komentarjev
Hrana
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Nekatera živila moramo zaužiti še isti dan po odprtju oziroma termični obdelavi, saj v nasprotnem primeru lahko škodujejo našemu zdravju.

Strokovnjaki za varno hrano opozarjajo, da moramo biti previdni pri uživanju nekaterih živil. Kot po poročanju N1 Beograd za Daily Mail pravi Tracey Brigman, so nekatera živila pač “bolj nagnjena k razmnoževanju bakterij” kot druga.

Primeri okužb, ki se prenašajo s hrano, so salmonela, toksoplazmoza, listerioza in norovirus.

Trdo kuhana jajca

Trdo kuhanih jajc ne smete olupiti, če želite, da so užitna oziroma obstojna dlje kot 24 ur. Lupina namreč deluje kot zaščita pred bakterijami. Ko jo odstranimo, lahko bakterije vstopijo v jajca. V teh primerih lahko pride do listerioze, katere simptomi so glavobol, zmedenost, bolečina v mišicah in vročina.

trdo kuhana jajca
Foto: PROFIMEDIA

Mleto meso

Tvegano je tudi neobdelano mleto meso. Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo se mleto meso, ki ni toplotno obdelano, začne kvariti dan ali dva po nastanku. Če ga zaužijemo, je nevarnost, da zobolimo za salmonelo ali escherichio coli.

Melona

Zelo tvegano je tudi uživanje že narezane melone. Ko jo olupimo in narežemo, je v hladilniku ne smemo hraniti dlje kot en dan. Strokovnjak za varnost hrane Darin Detwiler opozarja, naj nikoli ne kupujemo že narezane melone. Notranjost sadeža ima namreč idealen pH za razrast bakterij.

Melona
Foto: PROFIMEDIA

Perutnina

K salmoneli je močno nagnjena tudi perutnina, saj je mehkejša od rdečega mesa in bakterije lažje prodrejo vanjo. Če ste kupili piščanca in nanj pozabili, je verjetno, da se je pokvaril. Pokvarjen piščanec lahko postane sivozelen, pojavijo se lahko tudi plesnivi madeži, kar kaže na prisotnost bakterij. Prav tako ima sluzasto teksturo. Spiranje piščanca ne bo odstranilo bakterij.

Riž

Hitro pokvarljiv je tudi kuhan riž. Bakterijo Bacillus cereus sicer navadno najdemo v surovi hrani, kot so krompir, grah, fižol in nekatere začimbe. Še posebej pogosta pa je v rižu in drugih žitih, ki so bila nezadostno ohlajena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!