3 ure iz Ljubljane največje termalno jezero na svetu: kopanje možno tudi pozimi

Potovanja 27. Dec 202310:56 2 komentarja
termalno jezero, Heviz, Madžarska
Foto: PROFIMEDIA

V bližini Blatnega jezera na Madžarskem je jezerce, ki je največje termalno jezero na svetu. Tudi pozimi temperatura v njem ne pade pod 24 stopinj.

Lahko si predstavljamo, da bi, če bi vas decembra nekdo povabil na kopanje v jezeru, zelo verjetno povabilo odklonili. Če pa bi vam povedal, da gre za jezero, kjer temperatura vode nikoli ne pade pod 24 stopinj, pa bi verjetno že pomislili: “Zakaj pa ne?”

termalno jezero, Heviz, Madžarska
Foto: PROFIMEDIA

V resnici takšno jezero ni daleč od nas.

Slabi dve uri vožnje iz Maribora, kakšno uro več iz Ljubljane (odvisno od razmer na avtocesti, seveda), se nahaja največje biološko aktivno termalno jezero na svetu – jezero Heviz na Madžarskem. Jezero je v bližini “madžarskega morja”, Blatnega jezera in ima površino 47.500 kvadratnih metrov, natančneje v bližini mesteca Heviz, po katerem ima tudi ime. Temperatura v tem 38 metrov globokem jezeru nikoli ne pade pod 24 stopinj, piše portal Pun kufer, poleti pa se sicer segreje do 37 stopinj.

Jezero Heviz velja za zdravilno, saj njegovo dno pokriva zdravilno rahlo radioaktivno blato, voda pa deluje pomirjujoče in protivnetno. Voda v jezeru kroži in se popolnoma obnovi v treh dneh, njeno kvaliteto pa redno nadzirajo. Okoli jezera so zgrajeni spa centri s celotno ponudbo, k sprostitvi pa pripomore tudi idilično rastlinje, še piše portal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje