Sodišče oglobilo NIJZ in Milana Kreka

Slovenija 27. Dec 202309:58 12 komentarjev
Milan Krek
Foto: BOBO

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in njegov nekdanji direktor Miran Krek morata plačati globo zaradi kršenja zakona o javnem naročanju. Ob vzpostavitvi klicnega centra med epidemijo, vrednega okrog dva milijona evrov, niso izvedli ustreznih postopkov javnega naročanja, je poročal časopis Delo. Sodba še ni pravnomočna.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) mora zaradi kršenja zakona o javnem naročanju pri vzpostavitvi klicnega centra med epidemijo leta 2021 plačati 40.000 evrov, takratni direktor Milan Krek pa 1.000 evrov, je po poročanju Dela odločilo okrajno sodišče v Ljubljani. Plačati morata še 4000 oziroma 100 evrov sodne takse. Sodba še ni pravnomočna.

Gre za posel iz avgusta 2021, torej drugega leta epidemije, ko je NIJZ sklenil pogodbi za izvajanje storitve klicnih centrov za iskanje kontaktov in za izvajanje IT-podpore klicnim centrom za 1,97 milijona evrov brez DDV oziroma 2,3 milijona evrov z davkom. Posel je oddal podjetju City Connect iz Brežic, ki je bilo registrirano le sedem mesecev pred tem.

Ob tem NIJZ ni izvedel ustreznih postopkov javnega naročanja, ampak je posel oddal po postopku s pogajanji brez predhodne objave, za kar niso bili izpolnjeni pogoji, je odločilo sodišče.

Posel je bil najprej pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je opozorila na nekritičnost uporabe postopka s pogajanji brez predhodne objave in poudarila, da vzpostavitev klicnega centra in dodatna IT-podpora nista nepredvidljiv dogodek, saj sta bili v načrtu že dalj časa.

Na pobudo KPK je javno naročilo pregledala še Državna revizijska komisija in ugotovila, da je zahtevek za revizijo utemeljen ter nato zoper NIJZ in Kreka vložila obdolžilni predlog. Da za takšno oddajo javnega naročila ni obstajala skrajna nujnost, ki bi nastala kot posledica nepredvidenih dogodkov, je nato odločilo tudi sodišče in izreklo globi za prekršek.

NIJZ in takratni direktor Krek sta se na sodišču namreč sklicevala na nujnost postopka zaradi širjenja epidemije in dejstvo, da predpisanega postopka javnega naročanja do jeseni, ko so se slabe epidemiološke napovedi začele uresničevati, ne bi mogli uspešno izpeljati.

NIJZ se je na razsodbo pritožil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje