Pomenljiv pomen najbolj znanih kart za vedeževanje

Magazin 03. Feb 202405:02 0 komentarjev
Tarot
PROFIMEDIA

Že stoletja se ljudje obračajo k tarotu, ker verjamejo, da karte razkrivajo njihovo prihodnost. Kot pravi avtor knjige o tarotu, pa so še veliko več kot le pripomoček za vedeževanje.

Ilustracije za najbolj znan in najbolj uporabljan komplet tarot kart na svetu Rider-Waite sta ustvarila britanska umetnica Pamela Colman Smith in pesnik ter mistik Arthur Waite. V tajnem združenju (Hermetic Order of the Golden Dawn) sta se spoznala leta 1909, povezala pa so ju  prepričanja o ritualih, spiritualizmu in simboliki. Koncepta za karte se je domislil Waite, Colman Smith pa jih je pretvorila v ilustracije.

“Bila sta genija, a v tistem času je to prepoznalo malo ljudi,” je dejal Johannes Fiebig, urednik knjige o tarotu. Kaj je torej tako posebnega? Fiebig, kot poroča CNN, je poudaril, da ilustracije omogočajo različne interpretacije, saj vsaka karta predstavlja tako priporočilo kot opozorilo.

Na primer karta z imenom “obešenec” ni nujno nekaj, česar bi se bilo treba bati, ampak jo lahko razumemo kot priložnost za deljenje. Karta “zvezda” morda ne predstavlja le svetlobe in čistosti, ampak tudi narcisizem in togost. “To je modrost Pamele in Arthurja,” je dejal Fiebig.

Pamela Colman Smith
Foto: Wikimedia commons/Public domain

Tarot karte se uporabljajo predvsem za napovedovanje, a so veliko več kot to, je dejal Fiebig. So kot ogledalo in ljudem omogočajo, da se poglobijo vase, še posebej v težkih časih. Mnogi namreč iščejo nove poti zase, stik s seboj, s svojo identiteto in vrednotami. Prav to je v skladu z vizijo Pamele Colman Smith, ki je vedno verjela, da umetnost ponuja priložnost za učenje, opazovanje in predvsem za globoko čustvovanje, je še pojasnil Fiebig. 

Arthur Edward Waite.
Foto: Wikimedia commons/Public domain/Alvin Langdon Coburn

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!