Eden najstarejših gradov na Gorenjskem ima lep razgled in zanimivo zgodovino

Potovanja 25. Mar 202308:00
stari grad
DDD

Stari grad stoji na Krniški gori (585 m), ki se strmo dviguje nad Kamnikom. Nekoč so ga imenovali Zgornji grad (Oberstain), prvič je bil pisno omenjen v 12. stoletju. Zapuščen je bil v 16. stoletju, ko je začel propadati, ter je danes v ruševinah. Kratek in lep izlet za vso družino.

Z vrha se odpre fascinanten pogled na Kamniške Alpe, Kamnik in Ljubljansko kotlino.

Do vrha vodita dve lahki, urejeni in označeni poti iz centra Kamnika (parkira se pri zdravstvenem domu), ki sta primerni tudi za družine z majhnimi otroki. Poti sta tematski, saj sta združeni v krožno naravoslovno učno pot z 12 postojankami. Hoja v hrib traja približno pol ure, premagati pa morate približno 200 metrov nadmorske višine. Do gradu in gostišča pelje tudi asfaltirana cesta.

stari grad kamnik
DDD

Razvaline gradu na vrhu Krniške gore so slabo ohranjene. Po koncu 2. svetovne vojne so na delu ruševin postavili planinsko kočo, tako da so le na zahodnem delu platoja ohranjene razvaline nekdanjega gotskega gradu. Delno ohranjeno je tudi južno obzidje, kjer so vidni trije vhodi in pa strelne line. Na glavnem platoju je v temeljih ohranjen obrambni stolp pravokotnega tlorisa.

Malo zgodovine za radovedne pohodnike

Na slovenskem ozemlju si je pridobila ogromne posesti rodbina bavarskih grofov Andeških. V začetku 12. stoletju je imela v lasti predele Gorenjske od prelaza Kozjak in Trojane do reke Kokre in Smlednika. Središče te Andeške posesti je bilo v Kamniku, ki je postal v 13. stol. eden najpomembnejših krajev na Kranjskem. V letu 1202 se v Kamniku omenjata dva gradova; Spodnji grad, danes poznan kot Mali grad, in Zgornji grad, danes ruševine Starega gradu.

Po vsej verjetnosti pa so grad postavili že v 12. stoletju, piše v Wikipediji. Kamniški Stari grad se tako uvršča med najstarejše gradove na Gorenjskem. Postavljen je bil visoko nad mestom in dobro utrjen z obrambnim zidom. Izredna lega na dominantni točki je omogočala njegovim lastnikom, da so nadzorovali prometne poti, ki so vodile iz Štajerske skozi Tuhinjsko dolino mimo Kamnika na Gorenjsko in Primorsko.

stari grad
DDD

Kot poroča Valvasor, je prišel Stari grad v 13. stoletju v last Ortenburžanov in pozneje Gallenbergov. Leta 1450 je postal deželno-knežji fevd in so ga habsburški vojvode dajali v najem. Leta 1511 je močan potres grad zelo hudo poškodoval, potem pa ga je prizadel še požar, ko je vanj treščila strela. Ker je bil grad neuporaben, se je najemnik Thurn, ki je grad upravljal, preselil najprej v Kamnik, nato pa na Križ.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.