Hrvaški skriti otok, na katerem kompasove igle ponorijo

Potovanja 30. Maj 202311:35 2 komentarja
Jabuka otok Hrvaška Jadransko morje
YOUTUBE/Marino Mazor (zajem zaslona)

Malo manj kot 100 metrov visoka skala je od hrvaške obale eden najbolj oddaljenih otokov in velja za eno poslednjih sredozemskih oaz.

Otoka Jabuka na zemljevidih skoraj ne opazite. Malo manj kot 100 metrov visoka piramidasta skala sredi Jadranskega morja je od hrvaške obale med najbolj oddaljenimi otoki. Že od Komiže na Visu je oddaljen kar 70 kilometrov. Nenaseljeni otok je oddaljen od vseh glavnih morskih poti in povezav v Jadranskem morju, zato ga ljudje redko obiščejo. Tudi ko ga, imajo lahko težave.

Jabuka, otok, Hrvaška, JAdransko morje
Fbundalo/HR.WIKIPEDIJA.ORG

Otok za avanturiste

Dostopen je samo z jugozahodne smeri, kadar je morje mirno, pravi hrvaška Wikipedija. Poleg tega je morje v okolici globoko – v bližini je najgloblja točka Jadrana, 1.330 metrov pod površjem – zato se tudi zasidrati ni mogoče. Poleg tega je lahko že sama orientacija za tiste, ki se zanašajo na kompas (busolo), težava. Otok Jabuka je namreč vulkanskega izvora in v njegovih kamninah je veliko magnetita, zato magnetna igla v kompasu “ponori”, če se mu približate, in naprava tako ni več uporabna za orientacijo. Podobno je tudi pri bližnjem otoku Brusnik.

otok, Jabuka, Jadransko morje, Hrvaška
Zajem zaslona (Marino Mazor/YOUTUBE)

Prebivalec otoka, ki napada drone

Da je otok Jabuka nenaseljen, ne drži popolnoma. Res je, da na njem ni stalno naseljenih ljudi, vendar naj bi na njem še vedno živel sokol selec (Falco peregrinus), ki velja za najhitrejšo žival na svetu – v strmoglavljenju na plen lahko doseže hitrost več kot 300 kilometrov na uro. Po pisanju spletne strani turistickeprice.hr sokol, ki gnezdi na tem otoku, občasno napada drone radovednih turistov. Sicer naj bi bil otok v preteklosti znano lovišče sokolov in v 17. stoletju naj bi lovci na sokole na njem postavili celo hišico. Bolj žalostno usodo je otok doživljal po drugi svetovni vojni, ko naj bi ga takratna JLA izkoristila za urjenje pilotov v ciljanju na tarčo. Leta 1958 so ga razglasili za geološki naravni spomenik.

Ena od poslednjih rajskih oaz Sredozemlja

Jabuka je del viškega vulkanskega trikotnika, ki ga sestavljajo Jabuka in bližnja otoka Svetac in Brusnik. Vsi so vulkanskega izvora. Vsi trije otoki, skupaj z otoki Vis, Biševo in Sv. Andrija, pa so kot Geopark viški arhipelag del Unescove svetovne mreže geoparkov. Leta 2003 je svetovna ekološka organizacija World Wildlife Fund viški arhipelag razglasila za eno od desetih “poslednjih rajskih oaz Sredozemlja”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje