Kitajska bo uvedla vlake, ki bodo dosegali do 450 kilometrov na uro

Potovanja 12. Jan 202418:21 4 komentarji
Kitahjska, vlak, super hitri vlaki, železnica
Kitajski super hitri vlaki trenutno dosegajo 350 kilometrov na uro (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajska naj bi še letos zaključila testiranje prototipov nove generacije vlakov, ki bi dosegali hitrost do 450 kilometrov na uro.

Kot poroča spletna stran South China Morning Post, so kitajske državne železnice objavile najnovejše informacije o razvoju vlakov nove generacije, piše portal N1 Beograd.

Še letos naj bi tako zaključili z razvojem in testiranjem prototipov modela CR450 iz serije Fušing, ki lahko dosežejo hitrosti 450 kilometrov na uro, kar je za 100 kilometrov na uro večja hitrost od tiste, ki jo trenutno dosegajo najhitrejši kitajski vlaki.

Za nove vlake bo Kitajska vzpostavila tudi novo infrastrukturo, proizvajalci pa bodo vanje vgradili nove tehnologije za upravljanje. Nove super hitre vlake, ki bodo sicer imeli operativno hitrost nekaj manjšo od maksimalne, 400 kilometrov na uro, naj bi v promet začeli uvajati prihodnje leto.

Pričakujejo, da se bo z uvedbo novih vlakov potovanje iz Pekinga v Šanghaj (malo več kot 1.200 kilometrov) skrajšalo s štirih na dve in pol uri.

Za primerjavo: železniška povezava med Hodošem in Koprom je dolga nekaj manj kot 400 kilometrov, potovanje po njej z našim najhitrejšim vlakom (ICS) pa traja nekaj več kot pet ur. Pred kratkim smo sicer pisali, da bo Slovenija kupila nove vlake, ki bodo potovanje med Ljubljano in Mariborom (približno 160 kilometrov) skrajšali s sedanjih malo manj kot dveh ur (potovanje z ICS), skrajšali pod uro in pol.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje