Ledene palačinke so zelo redek vodni fenomen

Potovanja 29. Jan 202309:55 0 komentarjev
Ledene palačine
Profimedia

Ali ste že slišali za ledene palačinke? Najverjetneje ne, saj ne gre za vrsto hrane, temveč za razmeroma redek pojav v hladnih oceanih in jezerih. Ledene palačinke oziroma ledeni diski lahko nastanejo na dva načina, za njihov nastanek pa so potrebni precej posebni pogoji.

Ledene palačinke oziroma ledene diske je mogoče opaziti v zelo hladnih oceanih in jezerih v območju Baltskega morja ter v bližini Antarktike, razmeroma pogosto pa se pojavljajo tudi na Velikih jezerih v ZDA in Kanadi, pred dobrim mesecem dni pa so jih opazili tudi na rekah Bladnoch in Kelvin na Škotskem.

Ker zamrznjene ledene ploskve na prvi pogled spominjajo na priljubljene ameriške palačinke, se jih je prijel izraz ledene palačinke. Za njihov nastanek pa morajo biti ob zelo nizkih temperaturah izpolnjeni še nekateri drugi pogoji.

V oceanih, morjih in jezerih nastanejo ob lomljenju ledenih plošč, ko valovi povzročijo, da odlomljene ploskve ledu udarjajo druga ob drugo, ob tem pa se njihovi robovi zaoblijo. Ob udarjanju in drgnjenju med seboj se na robove nalagajo dodatne plasti vode in ledu, ki ob stiku s hladnim zrakom zmrznejo. Premer ledenih palačink znaša od 20 centimetrov pa vse do dveh metrov.

Meteorologi in hidrologi pravijo, da lahko ledeni diski nastanejo tudi, ko na rekah začne zmrzovati pena, ki se ob potegu v rečni vrtinec oblikuje v okroglo obliko. Nanje se nato nalagajo dodatne plasti pene in vode, ki nato zmrznejo.

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia

Ledene palačinke sicer na pogled delujejo trdno, a so v resnici zaradi posebne strukture ledu dokaj krhke. Če jih dvignemo iz vode, se bodo najverjetneje razlomile. Te ledene tvorbe lahko v naravi najdemo v večjih skupinah, ob primernih pogojih pa se lahko med seboj tudi povežejo in tvorijo večje ledene plošče.

Največ ledenih palačink je mogoče opaziti na območju Arktike, nekateri raziskovalci pa domnevajo, da je naraščajoče število teh ledenih tvorb mogoče pripisati tudi podnebnim spremembam. Med drugim naj bi kopičenje ledenih palačink prispevalo k dvigu temperatur na tem območju. Raziskovalci domnevajo, da je zaradi zaobljene oblike ledenih palačink več vode izpostavljene sončnemu sevanju, ki bi se sicer od morskega ledu odbilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!