Na otoku pri Zadru živi le 10 ljudi. Eden gre v trgovino za vse, jedo pa skupaj

Potovanja 21. Okt 202306:03 1 komentar
otok Ošljak, Hrvaška, Dalmacija, Jadransko morje
Otok Ošljak/Foto: Zajem zaslona/GOOGLE MAPS

Na otočku ni ne trgovine, ne pošte, ne kanalizacije, restavracija pa je odprta samo poleti. Stalno je tam naseljenih deset ljudi, najmlajši je star 65 let.

Najmlajši stalni prebivalec otoka Ošljak pri Zadru je star 65 let, najstarejši 90, vseh pa je le deset. Živijo na najmanjšem naseljenem hrvaškem otoku, ki ga lahko peš obhodiš v dvajsetih minutah, piše spletni portal index.hr.

otok Ošljak, Hrvaška, Dalmacija, Jadransko morje
Otok Ošljak/Foto: Zajem zaslona/GOOGLE ZEMLJEVIDI

Na otoku ni ne trgovine, ne pošte, ne kanalizacije, ima pa restavracijo, ki je odprta samo poleti.

Otočan Boris Malec je tisti, ki hodi po “špežo”, kar pomeni v nabavo hrane in potrebščin za vse prebivalce. Njegova glavna naloga je sicer urejanje in vzdrževanje otoka. Boris je domačin, ki je delal v Zagrebu, po upokojitvi pa se je vrnil domov in kot komunalni delavec dela štiri ure na dan. Potem ko otok uredi, se odpravi v trgovino v Preko na otoku Ugljan, ki je Ošljaku bliže kot celina. Ko se vrne, vsi otočani skupaj pojedo zajtrk in potem še kosilo, za katero je zadolžen Valter Valčić, ki je na otok prišel iz Osijeka.

Ima pa otok tudi “lokal”, ki je zgolj preprosta klopca, zanj pa je zadolžen Denis Valčić, ki je dolga leta kot chef živel v Avstraliji, potem pa se je kot upokojenec naselil na otoku. V “lokalu” otočani preživijo večino časa in obujajo spomine predvsem poleti, pozimi pa se število prebivalcev včasih tudi zmanjša, saj nekateri otok pozimi zapustijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje