Na vlaku se je želela odpočiti, a usoda je imela druge načrte

Potovanja 14. Apr 202405:33 2 komentarja
spoznala sta se na vlaku
Foto: CNN

Njuno srečanje v temnem predoru pod Rokavskim prelivom je bilo začetek nečesa čudovitega, dokaz, da se ljubezen lahko rodi tudi na najbolj nenavadnih krajih.

V predoru pod Rokavskim prelivom se je odvila izjemna zgodba ljubezni med Britanko in Francozom. Njuno zanimivo srečanje se je odvilo na potovanju z vlakom, piše CNN.

Marca, leta 2012 se je 26-letna Londončanka Saphia odločila, da se bo skupaj s prijateljico udeležila glasbenega festivala v Valencii v Španiji. Že od začetka je načrtovala, da se bo na festival odpravila kar z vlakom.

Rezervirala je sedež na Eurostaru, hitrem vlaku, ki pod Rokavskim prelivom povezuje London in Pariz, od koder naj bi Saphia z vlakom potovala skozi Francijo proti cilju v Španiji.

Na topel pomladni četrtkov večer je Saphia zaključila delo in se odpravila na londonsko železniško postajo. Poiskala je svoj vagon in se med prvimi vkrcala na vlak ter se udobno namestila. Mislila je, da se bo na vlaku lahko odpočila in uživala v tišini, a usoda je imela drugačne načrte.

“Vlak je bil povsem poln,” se spominja Saphia. “Ko sem našla svoj sedež, sem skozi okno opazovala druge ljudi.”

Med množico potnikov je Saphio najbolj pritegnil mladenič, ki je nosil nahrbtnik in je bil videti podobno star kot ona.

“Privlačen je,” si je mislila. Potem pa je ta mladenič stopil na vlak in se usedel na sedež poleg nje.

Saphia ni mogla verjeti. Ohranila je zbranost in se mu nasmehnila v pozdrav. Ta ji je nasmeh vrnil.

Saphijin sopotnik na Eurostaru je bil 20-letni Francoz Sylvain. V zadnjem letu je bil zaposlen v Londonu, a se je ravno tistega večera leta 2012 vračal v Francijo, da bi proslavil zaključek magistrskega študija.

“Moje delo v Londonu se je bližalo koncu. Začel sem razmišljati o novih priložnostih za delo. Ideja o vrnitvi v Francijo mi je postajala vedno bolj privlačna,” je Sylvain povedal za CNN.

Spoznala sta se na vlaku
Foto: CNN

Tudi Sylvain je opazil Saphio, ko se je usedel poleg nje, a je okleval pri začetku pogovora – bil je nekoliko neroden v komunikaciji s tujkami, še posebej v angleščini, ki ni njegov materni jezik.

Po nekaj časa potovanja je Sylvain premagal zadržke in se odločil, da gre v bar po pijačo. Pred odhodom je vprašal Saphio, ali bi tudi ona kaj želela. Saphia je privolila in predlagala, da skupaj odideta do kavarne v drugem vagonu. Tam sta se udobno namestila, Sylvain je naročil pivo, Saphia pa čaj, ob čemer se je Sylvain pošalil, da je to “tako britansko”.

“Pogovarjala sva se in uživala ob pijači,” se spominja Saphia.

Njuno spontano srečanje je privedlo do živahnega pogovora. Medtem ko je vlak divjal skozi angleško pokrajino in v temo predora pod Rokavskim prelivom, sta Saphia in Sylvain začela odkrivati skupne interese in ljubezen do potovanj. Hitro sta ugotovila, da med njima tli nekaj posebnega.

Večino dveh in pol ure trajajoče vožnje z vlakom je Saphia domnevala, da Sylvain živi v Franciji. Šele ko se je vlak skoraj približal Parizu, sta spoznala, da živita zelo blizu drug drugega, v isti četrti na severu Londona.

“Bila sva praktično soseda,” je povedala Saphia. “Mislila sva, da se ne bova nikoli več srečala, ker živiva v različnih državah, v resnici pa sva bila tako blizu.”

Pot do Pariza je minila hitro in nenadoma sta se znašla na pariški postaji, kjer sta se morala posloviti. Po kratkem slovesu sta si obljubila, da bosta ostala v stiku prek družbenih omrežij.

“Dala sem mu svoje polno ime, da me je lahko našel na Facebooku,” je dodala Saphia.

Sem in tja čez Rokavski preliv

Čeprav je bilo leto 2012 in so pametni telefoni postajali vse bolj razširjeni, je Saphia ostala zvesta svojemu staremu telefonu. Edini način, kako se je med potovanji lahko povezala z internetom, so bili računalniki v hostlih, kjer je bivala.

Po glasbenem festivalu, med postankom v Barceloni, ji je uspelo dostopati do Facebooka. Tam jo je čakalo obvestilo – prošnja za prijateljstvo in prijazno sporočilo od Sylvaina. Poslal ga je takoj po tem, ko sta se spoznala.

Saphia je odgovorila, da trenutno nima dostopa do interneta, ampak da mu bo poslala sporočilo, ko se vrne domov v London.

Nekaj tednov po njeni vrnitvi sta se Saphia in Sylvain znova zbližala. Takrat sta si izmenjala telefonski številki in določila datum za svoj prvi uradni zmenek v restavraciji.

Naslednje mesece sta se redno srečevala in spoznavala drug drugega. Njuna ljubezen je rasla s hitrostjo vlaka, ki ju je prvič povezal, piše CNN.

A medtem ko se je njuna zveza krepila, Sylvain ni bil prepričan, ali bo ostal v Londonu ali se preselil v Pariz. Srečanje s Saphio je bil še en razlog, da bi ostal v Združenem kraljestvu, a vedel je, da bodo končno odločitev narekovali njegovi poklicni izzivi, saj je iskal zaposlitev v obeh mestih.

Ko je Sylvain septembra 2012 sprejel delo v Parizu in se tja preselil, sta se s Saphio odločila, da bosta imela zvezo na daljavo.

“Nisva želela iti vsak svojo pot,” pojasnjuje Sylvain.

Tako se je začelo novo poglavje njune zgodbe, v katerem je vlak postal ključen element njunega odnosa. “Redno sva potovala čez Rokavski preliv in obiskovala drug drugega,” sta povedala.

Vlak, ki vozi čez predor pod Rokavskim prelivom
Foto: PROFIMEDIA

To obdobje razmerja na daljavo je trajalo dve leti, obdobje, ki je bilo včasih romantično, a večinoma zahtevno in utrujajoče zaradi pogostih ter dragih potovanj.

A ko je Sylvian našel zaposlitev v Londonu, sta oba čutila ogromno olajšanje. To je pomenilo nov začetek in konec obdobja težkih ločitev.

Poroka in otrok

Saphia in Sylvain sta njuno ljubezen leta 2016 okronala še s poroko. In to v velikem slogu, saj sta imela kar dve poročni slavji – eno v mestu Hull na severu Anglije, kjer je Saphia odraščala, drugo pa v Sylvainovem rojstnem kraju v Burgundiji v Franciji.

Po poroki sta novopečena zakonca odšla na medene tedne v Benetke, sledila pa so leta raziskovanja evropskih mest in uživanja v življenju v britanski prestolnici.

Spoznala sta se na vlaku
Foto: CNN

Vendar pa ni šlo vse po načrtih. Istega leta, ko sta Saphia in Sylvain sklenila zakonsko zvezo, je Velika Britanija na referendumu izbrala brexit, kar je bil za ta francosko-angleški par, ki je bil izjemno ponosen na svojo evropsko identiteto in ki je izkoristil prednosti prostega pretoka znotraj EU, pravi šok.

Zakonca sta se spraševala, ali naj sploh ostaneta v Združenem kraljestvu. Medtem ko je Sylvain zaprosil za britansko državljanstvo, si je Saphia zagotovila francosko državljanstvo.

Na koncu sta zaradi kariere in prijateljev ostala v Združenem kraljestvu.

V letu 2019 sta se razveselila rojstva prvega otroka. Po tem, ko je družinica prvo karanteno zaradi covida preživela v majhnem stanovanju v Londonu, se je preselila v Hull, Saphijino rojstno mesto, kjer prebivajo še danes.

Konec lanskega leta sta se Saphia in Sylvain razveselila še enega otroka. Njuna otroka imata dvojno državljanstvo, najstarejši, ki je danes star pet let, pa tekoče govori tako angleško kot francosko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje