Popek sveta – otok, ki ga brez posebnega dovoljenja ne morete obiskati

Potovanja 13. Jan 202406:32 0 komentarjev
Isla de Alboran, Španija, Sredozemlje
Isla de Alboran (Foto: WIKIPEDIA/AlbertoDV)

Skoraj ravna plošča na zahodnem robu Sredozemlja, ki jo bičajo neusmiljeni vetrovi, je bolj kot zaradi življenja na kopnem zanimiva zaradi življenja v morju.

Točka na zemljevidu med špansko obalo in Afriko, ne večja od drobtine, nakazuje, da se tam nahaja otok – Isla de Alboran, piše portal Punkufer.hr.

Otok je okoli 100 kilometrov oddaljen tako od najbližje afriške kot evropske (španske) obale, gre pa za ozemlje Španije. Na ne več kot kilometer dolgi in največ 15 metrov iz morja štrleči ploščadi vulkanskega izvora v Alboranskem morju, najbolj zahodnem delu Sredozemlja, je kontingent španske mornarice, na otoku pa so postavljeni svetilnik, pristajališče za letala in helikopterje ter majhno pristanišče.

Otok so Mavri, arabski zavojevalci Španije, v zgodnjem srednjem veku, imenovali “Popek sveta”, v 16. stoletju, do leta 1540, pa je bil v lasti berberskega gusarja Al Boranija, ki naj bi tam zakopal tudi svoj zaklad. Tako vsaj pravi legenda. Veliko pred njim so otok poselili tudi Feničani, za njimi Rimljani in Vizigoti, vsi pa so na otoku pustili še vedno vidne ostanke.

Sicer pa je otok zanimiv predvsem zaradi živalskega sveta. Njegovo morsko "dvorišče" je dom največje populacije navadnih delfinov v zahodnem Sredozemlju, pa tudi domovanje poslednje sredozemske populacije priobalnih pliskavk.

Prav tako je najvažnejša "jedilnica", v kateri se hranijo karete, morske želve. Na otoku je moč opaziti redkega sredozemskega galeba, nočno ptico, ki tam tudi gnezdi. Zaradi biotske raznovrstnosti in redkih vrst je otok od leta 1997 morski in ribolovni rezervat ter kraj, kjer so ptice zaščitene.

Isla de Alboran je turistično zanimiv predvsem za potapljače, morjeplovce ter ljubitelje morskega življa, vendar ga je mogoče obiskati le s posebnimi dovoljenji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!