Razgledni hrib, ki je popoln za kratek družinski izlet

Potovanja 29. Apr 202306:46
koreno nad horjulom
L.T.

Koreno tudi Korena je 729 metrov visok razgledni hrib, ki se nahaja severno od Horjula, tako da je idealen za kratek izlet tudi za družine z majhnimi otroki. Z vrha, kjer stoji cerkvica svetega Mohorja in Fortunata z lipo in velikim križem, se nam odpre lep razgled na večji del hribovja osrednje in zahodne Slovenije.

Koreno nad Horjulom je tudi naselje s 104 prebivalci, sestavljeno iz več zaselkov na slemenu v občini Horjul. Korena je bila med drugo svetovno vojno požgana, zato je večina hiš novejših. V bližini kraja je eno redkih rastišč v Sloveniji zelo redke gobe oranžna latvica (Aleuria aurantia).

koreno nad horjulom
DDD

Koreno predvsem ob koncih tedna obišče veliko pohodnikov, do vrha sicer vodi tudi asfaltirana cesta. Do vrha se lahko povzpnete iz več smeri po lahki označeni poti. Najbolj priljubljeni izhodišči sta Horjul in Polhov Gradec. Iz Horjula boste do vrha hodili dobro uro, iz Polhovega Gradca pa približno uro in 45 minut.

koreno nad horjulom
DDD

Cerkev svetega Mohorja in Fortunata je kulturni spomenik lokalnega pomena, v virih je bila prvič omenjena leta 1389. K pravokotni romanski ladji je bil ob koncu 15. ali na začetku 16. stoletja na vzhodu prizidan poznogotski prezbiterij. Cerkev je bila obdana s kamnitim obzidjem, znotraj katerega je danes pokopališče.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.