Pot z najlepšimi razgledi na Tržaški zaliv: “Biti tukaj je čudež …”

Potovanja 01. Apr 202307:00
devinski grad
L.T.

"Biti tukaj je čudež ..." je zapisal nemški pesnik Rainer Maria Rilke, ki je med bivanjem na gradu Devin zložil prvi dve od svojih znamenitih Devinskih elegij. Po njem se tudi imenuje Rilkejeva pot z najlepšimi razgledi na Trst, grad Miramar in ves Tržaški zaliv, ki vodi od Sesljana do Devina ali obratno, seveda.

Rilkejeva pešpot

Rilkejeva pešpot je speljana ob robu visokih pečin nad Sesljanskim zalivom in je del Naravnega rezervata Devinske stene. Odprta je bila leta 1987 in poteka od Sesljana (Sistiana) do Devina (Duino) ter je povsem nezahtevna, dolga le 2 kilometra. Zelo pomembno je, da so otroci vedno pod nadzorom in da hodite ves čas po urejeni poti. Pot vodi mimo tudi kampa Rifugio Rilke, kjer vam postrežejo z dobro kavo ter tudi kakšno domačo joto.

Rilkejeva pot,
DDD

Med prvo svetovno vojno so bile na tem delu postavljene opazovalnice in bunkerji za nadzor ladijskega prometa v Tržaškem zalivu, zato si lahko mislite, kako čudovit je pogled s teh točk. Ohranjen je tudi bunker pod zemljo, ki je tik ob poti, tako da se lahko za nekaj minut vživite v vojake na straži, otroci pa bodo zagotovo navdušeni nad temi zgodbami in bodo lažje nadaljevali pot.

devinske skale
DDD

Pohod ali bolj sprehod lahko začnete v Sesljanu ali pa v Devinu, kjer pa si morate obvezno vzeti čas za ogled gradu. Pot je seveda ime dobila po slavnem pesniku in pisatelju Rainerju Marii Rilkeju, ki je bil v letih 1910 in 1911 gost kneginje na Devinskem gradu. Devinske stene pa niso tesno povezane le z Rilkejem, ampak tudi z znanim slovenskim mitom o Lepi Vidi, ki so ga v svojih delih upodobili številni slovenski umetniki od Prešerna do Pahorja.

Devinski grad

Devinski grad ali castello di Duino je nastal v 14. stoletju na ruševinah rimske vojaške postojanke, v 17. stoletju pa je začel pridobivati ​​status kulturnega in humanističnega središča, ki ga ohranja še danes. Gostil je številne ugledne goste: Elizabeto Avstrijsko – Sissi, avstrijskega nadvojvodo Franca Ferdinanda, grofe Chambordske, Johanna Straussa, Franza Liszta, Huga von Hofmannsthala, Gabriele d’Annunzio, Marka Twaina, Paula Valeryja in, najpomembnejšega od vseh, pesnika Rainerja Mario Rilkeja, ki je med bivanjem na gradu zložil prvi dve od svojih znamenitih Devinskih elegij. Grad je od sredine 17. stoletja v lasti plemiške družine Thurn und Taxis.

Devinski grad
DDD

Na gradu, v katerem je sicer mednarodna šola, si lahko ogledate več kot 18 soban, polnih pričevanj, ki pripovedujejo o dolgi zgodovini družine knezov della Torre e Tasso. Ne smete zamuditi: stopnišča Palladio (arhitekturna mojstrovina!), forta – klavirja iz leta 1810 (na katerega je igral Liszt!) in osupljive morske pokrajine, ki jo lahko vidite z bunkerjev nad morjem in izpod Dioklecijanovega stolpa iz 3. stoletja našega štetja.

devinski grad
DDD

Delovni čas

Grad je odprt vsak dan od 9.30 do 13. ure (v soboto in nedeljo do 17.30), le v torek je zaprt. Vstopnina v grad je 11 evrov za odrasle, 6 evrov za otroke, stare od 7 do 14 let (mlajši imajo brezplačen vstop), 8,50 evra za študente in starejše od 65 let. Družine z dvema otrokoma plačajo samo za enega. Na Devinskem gradu je trenutno na ogled izjemen izbor slik in kipov mladega francoskega umetnika Paula-Clémenta.

devin
DDD

Devin

Devín (Duino) leži ob severnem delu Tržaškega zaliva in malo manj kot polovica prebivalcev v občini je Slovencev. V obdobju Avstro-Ogrske je imel Devin tudi nemško poimenovanje Tybein oziroma Thübein, danes pa v naselju ni večjega deleža nemško govorečega prebivalstva, zato pa je toliko več turistov predvsem iz Avstrije.

Devino
DDD

Zaliv je zares simpatičen in v tem pomladnem času zelo miren, tako da lahko samo ob zvoku morskih valov in petju galebov napišete kakšno lepo pesem, kot je nekoč to počel slavni Rilke.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.