V centru Amsterdama odprli podvodno garažo za 7.000 koles

Potovanja 20. Mar 202314:15
garaža za kolesa
Profimedia

Amsterdam je imel vrsto let težave, ker so ljudje svoja kolesa metali kar v mestne kanale, s katerimi je prepredeno mesto. No, zdaj pa so kolesa dobila novo, zelo moderno podvodno garažo. Mesto tako upa, da bo omililo težave s parkiranjem koles, saj je bilo vsak dan okoli glavne železniške postaje na tisoče koles. Nova garaža ima prostor za 7.000 koles, še 4.000 pa jih bodo dodali v bližnji prihodnosti.

Garažo za kolesa so odprli konec januarja, v njej lahko kolesarji parkirajo 24 ur, seveda pa so na voljo zakupi garažnih prostorov tudi za daljše obdobje. Garaža je predvsem odlična izbira za ljudi, ki se vsak dan vozijo na delo v Amsterdam. Tako lepo parkirajo v garaži, jo mahnejo na vlak ali avtobus, zjutraj po prihodu pa ponovno zajahajo svoje kolo in kolesarijo v službo. Prvih 24 ur je brezplačnih, vsak dan podaljšanega parkiranja kolesa pa stane 1,35 evra.

Garaža ima prostore prav pod glavno postajo Centraal Station, kamor vsak dan z vlakom in podzemno prispe okoli 200.000 potnikov. Polovica vseh potnikov za prevoze po mestu uporablja kolo. V mestu je urejenih 515 kilometrov kolesarskih stez, ki so ločene od cest. Za kolesarje najprijaznejše mesto na svetu velja  København, takoj za njim pa je Amsterdam. Strokovnjaki so izračunali, da je vsak dan med 8. in 9. uro zjutraj, ko ljudje hitijo v službe in šolo, na nizozemskih cestah več kot dva milijona koles. V Amsterdamu vsak dan ukradejo 200 koles, zato večina ljudi vozi stara kolesa.

AMSTERDAM
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.