Preden ugasnete avto, naredite eno stvar – popravilo je lahko zelo drago

Magazin 16. Avg 202319:10 5 komentarjev
Klima v avtomobilu
Fotografija je simbolična. Foto: PROFIMEDIA

Ali ugasnete klimatsko napravo v svojem avtomobilu, preden ugasnete motor? Če je vaš odgovor ne, lahko po poročanju N1 Zagreb vozilu povzročite več škode, kot si mislite.

V vročih poletnih mesecih Dirección General de Tráfico (DGT) in Real Automóvil Club de España (RACE) toplo priporočata uporabo klimatske naprave v avtomobilih, poročanje OK Diario povzema N1 Zagreb.

Vozniki lahko zaradi vožnje pri temperaturah nad 35 stopinj Celzija namreč spregledajo do 20 odstotkov prometnih znakov. V omenjenih organizacijah zato priporočajo vzdrževanje notranje temperature med 21 in 23 stopinjami Celzija v dobro vseh potnikov.

“Prekomerna vročina se voznikom močno maščuje: poveča utrujenost in zmanjša reflekse, zato potrebujejo več časa za reakcijo in naredijo več napak. Po nekaterih študijah se ob visokih temperaturah tveganje za nesrečo poveča tudi do 20 odstotkov,” po poročanju N1 Zagreb opozarja DGT.

Poskrbite za svoje vozilo

Vendar pa je ključnega pomena, da klimatsko napravo tudi izklopite, in sicer preden ugasnete avto. Kompresor klimatske naprave je namreč velik porabnik energije – če ga pustite vključenega, lahko preobremeni akumulator in skrajša njegovo življenjsko dobo.

Poleg tega lahko vklopljena klimatska naprava povzroči nabiranje vlage v prezračevalnih kanalih, to pa lahko povzroči drage okvare. V ceveh se namreč lahko nabere kondenz, ki nastane med delovanjem kompresorja, kar sčasoma poslabša njegovo delovanje.

Zato je najbolje, da klimatsko napravo izklopite nekaj minut pred prihodom na cilj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje