Prihaja nov znak za žensko stranišče?

Magazin 11. Okt 202312:17 6 komentarjev
mosško, žensko stranišče, vrata
Foto: PROFIMEDIA

"Našo idejo bi moral ukrasti ves svet," piše srbski portal, ki poroča o novem znaku za žensko stranišče na beograjskem letališču.

Eden najbolj prepoznavnih znakov zahodne in globalne civilizacije je zagotovo tisti, ki označuje javna stranišča in jih deli na moška in ženska.

Običajen znak prikazuje dve silhueti, moško in žensko (ponekod so jim dodane še druge, npr. za invalide). Moški je v hlačah, ženska v krilu oziroma ženski obleki.

Toda – ženske danes kril (vsaj v zahodnem svetu) ne nosijo več tako pogosto ali pa sploh ne in nekateri podobo ženske v krilu vidijo tudi kot “zastarelo in omejujočo”. “Zdaj pa se zdi, da so na beograjskem letališču Nikole Tesle šli v korak s časom in osvežili znake na toaletnih prostorih,” piše srbski portal nova.rs.

stranišče, žensko, letališče Nikole Tesle, Beograd, Srbija, znak
Foto: Zajem zalona/NOVA.RS

Kot je videti z objavljene fotografije, je znak za moško stranišče še vedno “klasičen” moški v hlačah, žensko stranišče pa označuje silhueta z ženskimi oblinami in prav tako v hlačah.

“Z na prvi pogled majhnim dejanjem je v resnici narejen velik korak v skladu s časom in svetom, v katerem živimo,” piše srbski portal in dodaja, da bi “ves svet moral ukrasti našo idejo”.

Ob tem spomnijo tudi na potezo ameriške družbe Axosoft, ki je pred leti sprožila akcijo z naslovom Nikoli ni bila ženska obleka (“It was never a dress”), o čemer smo v članku Veste, kaj predstavlja ženski znak na stranišču? Morda ne gre za obleko pisali tudi mi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje