Princ Harry po izidu biografije prvič v Veliki Britaniji, prišel je na sodišče

Magazin 27. Mar 202315:27
Prince Harry pred višjim sodiščem v Londonu
REUTERS

Princ Harry se je nepričakovano pojavil na višjem sodišču v Londonu, kjer se je začel sodni postopek proti podjetju, ki izdaja časopis Daily Mail. Vojvoda Susseški in nekateri drugi znani Britanci družbo tožijo zaradi nezakonitega zbiranja informacij.

Princ Harry se je po pogrebu Kraljice Elizabete II. septembra lani in po izdaji razvpite biografije Spare januarja letos, prvič pojavil v Združenem kraljestvu.

Kot smo že poročali, Princ Harry in nekateri drugi slavni, med njimi pevec sir Elton John in igralki Sadie Frost ter Liz Hurley, tožijo podjetje Associated Newspapers Ltd (ANL), ki ima v lasti Daily Mail, Mail on Sunday in Mail Online. Časopis, ki ga obtožujejo nezakonitega zbiranja informacij, je obtožbe označil za “nesmiselno obrekovanje,” piše BBC.

Kaj piše v obtožnici?

Iz odvetniške pisarne Hamlins so oktobra lani ob vložitvi tožbe sporočili, da se je skupina zanjo odločila, potem ko je izvedela za “prepričljive in skrb vzbujajoče dokaze, da so bili žrtve odvratne kriminalne dejavnosti in grobih kršitev zasebnosti,” piše BBC.

Odvetniška pisarna je družbo ANL obtožila, da je najela zasebne preiskovalce, ki so v avtomobile in domove zvezdnikov skrivaj namestili prisluškovalne naprave, s katerimi so prisluškovali in snemali zasebne pogovore. ANL naj bi plačevala tudi policijske uradnike, ki so zanje izdajali občutljive informacije. Najela naj bi posameznike, ki so s prevaro pridobivali zdravstvene informacije iz zasebnih bolnišnic, klinik in centrov za zdravljenje. Prav tako družbi ANL očitajo, da so z nezakonitimi sredstvi in manipulacijo dostopali do bančnih računov, kreditne zgodovine in finančnih transakcij ljudi, še poroča BBC.

Za tožbo sta se odločila še mož Eltona Johna David Furnish in Doreen Lawrence, mati Stephena Lawrencea, ki je bil umorjen v rasističnem napadu leta 1993.

Princ Harry, London
PROFIMEDIA

“Obtožbe so neutemeljene in žaljive”

Pri časopisni družbi so trditve označili za “neutemeljene in zelo žaljive”, saj po njihovih besedah ne temeljijo “na nobenih verodostojnih dokazih”. “Popolnoma in nedvoumno zavračamo nesmiselno obrekovanje. Zdi se, da je to vnaprej načrtovan poizkus, da bi naslove časopisa potegnili v škandal. Ti poizkusi se nanašajo tudi na članke, stare do 30 let,” so sporočili.

Štiridnevna predhodna obravnava bo potekala na vrhovnem sodišču v Londonu. Po pregledu pravnih dokumentov bo sodnik odločil, ali se bo tožba nadaljevala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.