Scenarija za Prijatelje, rešena iz smeti, prodana za vrtoglav znesek

Magazin 14. Jan 202408:00 0 komentarjev
Scenarija za prijatelja
Foto: PROFIMEDIA

Scenarija za priljubljeno ameriško nanizanko Prijatelji, ki sta bila pred 25 leti pobrana iz koša za smeti, so na dražbi v Veliki Britaniji prodali za 22.000 funtov (okoli 25.596 evrov). Sprva sta bila scenarija za dvodelno epizodo The One With Ross's Wedding (Rossova poroka) ocenjena med 600 in 800 funti, a je zanju zavladalo izjemno zanimanje.

Za scenarija je bilo skupaj oddanih 219 ponudb z vsega sveta, tudi iz ZDA, Nemčije, Španije, Avstralije, Ukrajine, Dubaja in Švice. Novi lastnik scenarijev 23. in 24. epizode četrte sezone je na koncu postal dražitelj, ki se je dražbe udeležil neposredno prek spleta.

Pri avkcijski hiši Hanson Ross v Hertfordshiru so povedali, da jih je osupnilo izjemno zanimanje za scenarija, ki bi sicer morala biti uničena takoj po snemanju leta 1998. Scenarija je nekdanja uslužbenka po naključju našla v londonskem Fountain Studios v parku Wembley, nato sta več kot 20 let ležala v predalu njene nočne omarice.

“Tedaj sem delala v administrativni podpori v Fountain Studios. Nikoli nisem videla nobenega od igralcev Prijateljev, a spomnim se, da je bilo tam zelo živahno,” je povedala 60-letna upokojenka, ki živi v Londonu.

“Vse je brenčalo, trudila sem se pomagati po svojih najboljših močeh. Potrebovali so studijsko občinstvo in pomagala sem razdeliti vstopnice tistim, ki so zmagali na natečaju londonske radijske postaje za ogled snemanja Prijateljev. Nedavno sem v enem od scenarijev odkrila vstopnico,” je pojasnila.

Scenarija je nekaj tednov po koncu snemanja našla v košu za smeti. “Ena od mojih nalog je bila poskrbeti, da je bilo vse pospravljeno, da naokoli ni bilo smeti. Nisem bila prepričana, kaj naj z njima, zato sem ju potisnila v pisarniški predal. Spomnim se, da sem se spraševala, kateremu članu igralske zasedbe bi lahko pripadala,” je dodala.

Kot je še povedala, je leta 1999 zapustila Fountain Studios. Stvari s svoje pisalne mize, vključno s scenarijema, je pospravila v veliko kartonasto škatlo, kjer so bili pomešani z drugimi dokumenti. Šele ko je nekaj mesecev pozneje pregledala škatlo, ju je ponovno našla. Končala sta v predalu nočne omarice in od tedaj sta bila tam. Nanju je naletela pred kratkim, ko je čistila hišo ob selitvi.

Amanda Butler iz avkcijske hiše Hanson Ross je povedala, da je bilo zanimanje po vsem svetu fenomenalno. Kot je še dodala, sta bila scenarija najdena v televizijskem studiu, ki ga ni več. “Očitno so igralcem in ekipi ukazali, naj uničijo svoje kopije, da ne bi prišlo do razkritja konca. Ta dva pa sta se izmuznila iz mreže.”

Oktobra lani je Matthew Perry, ki je zaslovel z vlogo Chandlerja Binga v Prijateljih, umrl zaradi učinkov zdravila ketamin v kombinaciji s težavami srca in utopitvijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!