Šest stvari, ki se jih morate znebiti iz kuhinje

Magazin 26. Feb 202410:37 0 komentarjev
kuhinja
Foto: PROFIMEDIA

Pospravljanje kuhinje ni mačji kašelj. Včasih se nam ne ljubi zakopati med kuhinjske police, drugič pa se preveč navežemo na stvari, čeprav bi jih morali že zdavnaj vreči stran.

Namesto da vse storite v enem dnevu, se temeljitega pospravljanja kuhinje lotite postopoma. Najprej se znebite stvari, ki v kuhinjo ne sodijo, po nepotrebnem ustvarjajo gnečo v predalih ali pa so celo nevarne za vaše zdravje, poroča N1 Zagreb.

Razbita posoda

Čeprav se ljudje radi navežemo na nekatere posode, dobro premislite, ali poškodovano posodo res hraniti v omarah. Razpoke namreč niso le estetske napake, ampak se tam lahko začnejo širiti bakterije in patogeni. Bakterije se razrasejo v majhnih razpokah, kjer jih je nato skoraj nemogoče očistiti.

Začimbe s pretečenim rokom uporabe

Na vseh embalažah za začimbe morda ne boste našli odtisnjenega roka uporabe, morda je to napisano z drobno pisavo. Zato je dobro vedeti, da obstajajo splošne smernice o časovnem roku začimb, ki jim je priporočljivo slediti.

Začimbni ekstrakti začnejo izgubljati svoj okus po dveh letih, cele začimbe, kot so cimetove palčke ali klinčki, je najbolje uporabiti v treh letih od nakupa, zmlete zavrzite po dveh letih, listnata zelišča, na primer lovor, pa imajo rok trajanja približno eno leto.

Izjemi sta sol in ekstrakt vanilje, ki nimata omejenega roka uporabnosti.

Foto: PROFIMEDIA

Nešteto skodelic

Skodelice so izjemno priljubljeno rojstnodnevno darilo, spominek s potovanj ali pa zgolj zbirateljska skušnjava. Namesto ene police hitro zapolnijo še drugo in tretjo.

V nekem trenutku skodelicam enostavno recite ne in se od njih poslovite. Vzemite si nekaj časa ter preračunajte, koliko vas je v gospodinjstvu in koliko skodelic na dan umažete. To naj vam služi kot merilo. Če sta v vašem stanovanju dva človeka, ki porabita tri skodelice na dan, naj bo v omari od šest do deset skodelic, zapišejo na N1 Zagreb.

Plastične posode brez pokrova

Vsi imamo doma “na gore” plastičnih posod, njihova številka pa se pogosto ne ujema s številko ujemajočih se pokrovov. Razmislite, kako bi posode brez pokrovov lahko uporabili v kakšen drug namen, ali pa jih zavrzite.

Presenečeni boste, koliko prostora se bo naenkrat sprostilo v vaših omarah. V prihodnje pa bodite bolj pazljivi, da posode in pokrove po čiščenju pospravite skupaj.

Poškodovane teflonske ponve

Teflonske ponve, ki so na notranji strani močno obrabljene oziroma poškodovane, so nevarne za vaše zdravje. Te ponve so prevlečene s politetrafluoroetilenom, ki mu z drugo besedo pravimo teflon.

Če teflon izpostavimo previsoki temperaturi, začne ta oddajati nevarne kemikalije.

Počene lesene posode

Podobno kot pri drugih posodah se lahko v razpoke lesenih desk in drugih lesenih predmetih ujame vlaga, ki predstavlja odlično okolje za rast bakterij. Te pa ne ostanejo samo na površini, ampak lahko pronicajo tudi v notranjost lesa.

To običajno ni razlog za skrb, saj se te bakterije ne prenašajo. Problematično je, ko se ti predmeti zlomijo ali razpadejo, na plan pa pokukajo patogeni, ki lahko pridejo v stik s hrano, še zapišejo na N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!