Sezona mandarin je tu: koristijo tudi vašemu zdravju

Magazin 25. Sep 202211:55 1 komentar
mandarine
Profimedia

Mandarine pripadajo skupini citrusov, tako kot limone, pomaranče, grenivke in klementine. Izvirajo iz Azije, a jih v našem okolju gojijo že od 19. stoletja. Težko si zamislimo jesen brez teh priljubljenih sadežev, ki niso le okusni, ampak tudi zdravi.

Mandarine so bogate z vitaminom B, kalcijem, magnezijem, cinkom in kalijem. Še posebej pa so odličen vir vitamina C, ki je pomemben za naš imunski sistem in krepi odpornost proti sezonskim boleznim, pa tudi blaži njihove simptome in pospešuje okrevanje. Uživanje mandarin spodbuja tudi delovanje možganov in pripomore k boljšemu spominu.

Po podatkih Inštituta za nutricionistiko z zaužitjem ene mandarine pokrijemo 38 % dnevnih potreb po vitaminu C.

Inštitut za nutricionistiko

Mandarine so tudi dober vir kalija, ki znižuje krvni tlak, uravnava srčni ritem in ščiti zdravje srca in ožilja. Če jih boste jedli vsak dan, boste tudi lažje izgubili kak odvečen kilogram. Mandarine so namreč bogate z vlakninami, zato se boste počutili siti, imajo pa zelo malo kalorij. Priporočen dnevni odmerek je sicer do sedem mandarin. Če bi jih pojedli več, lahko to vpliva na raven sladkorja v krvi, prevelika raven fruktoze pa lahko vodi k prekomerni telesni teži.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.