Skozi 63 rdečih semaforjev brez pomisleka

Magazin 23. Okt 202118:00 > 25. Okt 2021 08:09
predor
Profimedia

Voznik je zgrešil številna opozorila in sam skoraj v celoti prevozil zaprt predor Gotthard.

Cestni predori so ena najbolj zahtevnih cestnoprometnih konstrukcij. Tako z vidika gradnje, saj je ta zaradi uporabe različnih posebnih strojev draga in časovno zahtevna, kot tudi z vidika varnosti. Ko se namreč v predoru zgodi nesreča ali celo požar, je običajno v nevarnosti veliko življenj, pravilni odzivi voznikov in varnostna oprema predora pa močno vplivajo na to, kako se bo zadeva končala.

Eden od elementov za večjo varnost v predorih so tudi semaforji, ki delujejo po enakem načelu kot v križiščih. To pomeni, da zelena luč pomeni prosto pot, oranžna previdnost in običajno tudi zmanjšanje omejitve hitrosti, rdeča pa zaustavitev na določeni točki. Kar seveda pomeni, da to velja tudi znotraj predora. A očitno tudi več semaforjev z rdečo lučjo nekaterim voznikom ne da slutiti, da je nekaj narobe.

predor
Profimedia

Grozi visoka kazen

Pred dnevi je tako 25-letni voznik iz Nemčije, kljub temu da je na vhodu gorela rdeča luč, zapeljal v švicarski predor Gotthard. A to ni bilo dovolj. Prevozil je namreč kar 63 rdečih luči na semaforjih, šele pri 64. pa se je zavedel, da je nekaj očitno narobe. Ne nazadnje je že nekaj časa po predoru vozil povsem sam. Neimenovani voznik je po tem, namesto da bi nadaljeval vožnjo po tunelu, vozilo obrnil čez dvojno neprekinjeno črto in se vrnil proti uvozu v predor.

Čeprav je Nemec zapeljal v predor ob rdeči luči, pa s tem na srečo ni povzročil večje nevarnosti. Eden od najdaljših predorov v Evropi je bil namreč zaprt zaradi izrednega prevoza na drugi strani predora, ki pa tedaj še ni bil blizu uvoza. Kljub temu se voznik ne bo izmuznil kazni, ki bo verjetno tudi precej visoka. Čaka ga še obisk pri sodniku za prekrške, od katerega lahko pričakujemo, da ob storjenem ne bo prav milosten.