So jajca zaradi holesterola res nezdrava?

Magazin 25. Avg 202305:38
pečena jajca, ponev, kruh, črn
PROFIMEDIA

Jajca so pri nekaterih ljudeh na slabem glasu, predvsem ker naj bi vsebovala veliko holesterola, ki nam lahko maši žile. Koliko je v tem resnice?

Jajca veljajo za eno najbolj kakovostnih živil in so neupravičeno na slabem glasu zaradi njihove vsebnosti holesterola, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Eno veliko jajce vsebuje od 180 do 250 mg holesterola. Raziskave pa potrjujejo, da ima holesterol, ki ga zaužijemo iz hrane, pri večini ljudi razmeroma skromen vpliv na raven holesterola v krvi.

Naše telo namreč večino holesterola izdela samo, le slabo četrtino pa ga doprinese holesterol iz prehrane. Ker so jajca dober vir beljakovin, imajo relativno nizko energijsko vrednost in vsebujejo veliko pomembnih vitaminov in mineralov, jih je priporočljivo vključevati v prehrano. Vodilo pri njihovem uživanju pa naj bo zmernost, opozarjajo na ZPS.

V zvezi z jajci pa se pojavlja še en mit, ki pravi, da lahko užijemo največ dve jajci na dan ali celo na teden. Slovenski nutricionist Jernej Ogrin na to odgovarja: “Ta mit lahko pustimo v preteklosti, ker nima nobene znanstvene veljave. Če ima oseba rada jajca in jih želi uživati vsak dan, ni razloga, da jih ne bi.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.