So Kitajci odkrili protistrup za najbolj smrtonosno gobo na svetu?

Magazin 31. Okt 202305:30 1 komentar
zelena mušnica
Foto: PROFIMEDIA

Kitajski raziskovalci so odkrili spojino, ki bi lahko delovala kot protistrup ob zaužitju najbolj smrtonosne gobe na svetu.

Zelena mušnica po mnogih virih velja za najbolj smrtonosno gobo na svetu. Čeprav je zastrupitvam z njo težko slediti, pa znanstveniki ocenjujejo, da je odgovorna za več kot 90 odstotkov vseh smrti zaradi zastrupitev z gobami po vsem svetu.

Tudi pri nas vsako leto zabeležijo vsaj nekaj sumov na zastrupitev, včasih tudi smrti. Kitajski raziskovalci pa so letos odkrili, da bi spojina, ki jo sicer v medicini že dolgo uporabljajo, lahko bila tudi prvi pravi protistrup proti strupeni snovi, ki jo vsebujejo mušnice, tudi zelena.

Zastrupitev z zeleno mušnico je smrtonosna zato, ker povzroča odpoved življenjsko pomembnih organov, najbolj pa prizadene jetra.

V študiji, objavljeni v reviji Nature Communications, so raziskovalci poročali o poskusih z alfa-amanitinom, glavnim toksinom, ki ga proizvajajo gobe.

Šjaoping Vang, raziskovalec na kitajski univerzi Sun Jat Sen in eden od avtorjev študije je dejal, da je bila raziskovalna skupina ob odkritju presenečena. Protistrup so najprej testirali na na jetrnih celicah v petrijevki, nato pa na miših. Zdaj nameravajo opraviti poskuse tudi na ljudeh.

Doslej so pri zdravljenju zastrupitev z zeleno mušnico uporabljali tudi izvleček iz semen pegastega badlja, ki ga sicer uporabljajo pri zdravljenju jetrnih obolenj.

Izkazalo se je, da pri pravočasni terapiji ublaži ali do neke mere preprečuje okvaro jeter, ki nastane pri zastrupitvi, vendar ostaja nejasno, kako ta izvleček natančno deluje, piše portal phys.org. Vsekakor pa velja opozorilo, kljub odkritju, da se je zeleni mušnici najbolje seveda izogniti.

Ker pa gobarska sezona zaradi tople jeseni še ni končana, pa velja ponovno opozoriti na “zlata pravila” nabiranja in uživanja gob in priporočila Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana.

Ta pa so: nabirajte in jejte le gobe, ki jih dobro poznate, gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku. Gobe uživajte kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejte kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem.

Gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive. Nabrane gobe kot svež obrok ustrezno pripravite čim prej (v 24 urah) ali pa jih (prav tako v 24 urah) ustrezno konzervirajte. In ker so gobe dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujte v “hladnih shrambah” ali hladilniku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje