Srbski predsednik Vučić izzval Twitter: ‘Izbrišite moj račun!’

Magazin 18. Avg. 202120:13
Delite:
Aleksandar Vučić
Foto: Marko Djurica/REUTERS

"Komaj čakam, da mi (Twitter, op. p.) zapre račun, da postanem še en Trump na svetu," je dejal srbski predsednik, ki ga je tiskovna agencija AP označila za avtokratskega voditelja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoči družbeno omrežje Twitter pozval, naj mu zaprejo osebni račun, da se bo tako pridružil ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Nekdanjemu predsedniku ZDA so namreč račun zablokirali januarja. Kot so spomnili v članku tiskovne agencije AP, je Twitter nekdanjemu ameriškem predsedniku blokiral profil zaradi spodbujanja nasilja v času po izgubljenih volitvah, ko so njegovi privrženci vdrli v Kapitol.

Twitter z oznakami nad profili, povezanimi z oblastjo

Kot smo poročali, je družbeno omrežje Twitter leta 2019 na svoji platformi uvedlo določene spremembe pri pogojih uporabe. Ena prvih potez je bila onemogočanje političnega oglaševanja, leto dni zatem pa so začeli označevati uporabniške račune posameznikov, ki sodelujejo z vlado. Najprej so to storili v petih državah − Kitajski, Franciji, Rusiji, Veliki Britaniji in ZDA. Seznam so nato razširili še na 16 drugih držav. Med njimi je tudi Srbija, kjer je Twitter februarja začel označevati profile vladnih uslužbencev, zdaj pa so oznako, da gre za z oblastmi povezan profil razširili še na nekatere medije.

Pripis ‘Medij, ki sodeluje z vlado Srbije,’ se pojavlja tako na Twitter profilih določenih medijev, kot tudi pod njihovimi objavami. Srbski predsednik Vučić pa se je na to potezo odzval z besedami “Pa s kom bodo sodelovali? S tajkuni, tatovi in kriminalci? Najbolj normalno je, da sodelujejo z vlado,” je še dejal srbski predsednik.

Aleksandar Vučić
Foto : Twitter/Aleksandar Vučić

Ob tem AP še piše, da je Vučić izjavil, da odločitev družbenega omrežja vodi k vprašanju, kdo je v resnici cenzor. Kot še opozarjajo na tiskovni agenciji, ima Vučić, odkar je v zadnjih desetih letih na oblasti, velik vpliv na medije. Med drugim v svoji objavi še dodajajo, da srbski provladni mediji, vključno z državno televizijo, nenehno obtožujejo preostale neodvisne medije v Srbiji, da jih nadzorujejo ‘skorumpirani opozicijski voditelji ali zahodna veleposlaništva.’

Vučić naj bi po pisanju AP tako že čestital vsem medijem, ki so od Twitterja prejeli oznako za sodelovanje s srbsko vlado in dodal, da širijo ‘svobodne težnje in svobodne ideje’. Spomnimo sicer, da so si pripis “prislužili” Kurir, Prva, RTS Vesti, Tanjug, Informer, Srpski telegraf, Politika, Televizija Happy, Pink.rs in B92 vesti. To v širšem kontekstu delovanja tovrstnih uporabniških računov nima bistvenega pomena, saj oznaka deluje zgolj kot informator vsebine označenega profila.

Slovenija za zdaj še ni med državami, pri katerih bi Twitter dodatno označeval profile, ki delajo za ali na neki način sodelujejo z oblastmi.

Komentari

Vaš komentar