Tako poskrbimo za zdrave možgane in dober spomin

Magazin 22. Nov 202218:00
križanka
Profimedia

Za možgane morate začeti skrbeti zelo zgodaj, saj spomin peša že od 30. leta naprej. Ali kaj od spodnjega že počnete?

Spomnite se, da se morate več gibati in s tem poskrbeti za telo, kaj pa možgani? Jim kdaj privoščite telovadbo? Zanje lahko poskrbite na spodnje načine:

Zaposlite jih z ugankami

Večkrat si vzemite čas za križanke, sudoku, šah, igre s kartami in vprašanji … Tako boste razgibali svoj delovni spomin in se izognili morebitnim težavam. Preproste igrice se lahko greste tudi v mislih, ko se vozite ali stojite v vrsti. Na primer urejajte sezname po abecedi, naštevajte imena ali predmete. Kadarkoli se spomnite, naredite nekaj dobrega za svoje možgane.

Kuhajte

Berite nove recepte in večkrat kuhajte doma. Najprej vam bo hvaležen trebuh, saj je doma pripravljena hrana veliko bolj zdrava kot tista iz restavracije. Vmes boste poskrbeli tudi za dober spomin, saj si morate najprej zapomniti informacije, potem pa to pretvoriti v dejanja. Včasih se boste morali vrniti na prejšnji korak ali razmišljati vnaprej … Vse to vam bo pomagalo okrepiti spomin.

Zapomnite si slike

Uvedite drugačen način pomnjenja. Vedno beremo in pišemo, ne ustvarimo pa si slik, s katerimi bi si lažje zapomnili. Od zdaj naprej si imena ali nove informacije poskusite zapomniti s slikami – v mislih ustvarite podobo, ki vas bo spomnila na to, kar ste slišali. Na začetku bo težko, potem pa bo šlo vedno lažje.

Imate težave s sluhom ali vidom?

Potem se oglasite pri strokovnjakih in odpravite težave oziroma poiščite pomoč (očala, slušni aparat …). Razlog je preprost: težje si boste zapomnili nekaj, česar ne vidite ali ne slišite dobro. Sluh naj bi sicer pri pomnjenju igral večjo vlogo. Na dolgi rok naj bi te težave vodile v demenco in ljudi tudi izolirajo, saj težko sledijo pogovorom v družbi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.