Kako veste, da otroka zebe, če vam tega še ne zna povedati?

Magazin 14. Nov 202218:30
otrok
Profimedia

Obstaja nekaj znakov, ki bodo končno odgovorili na vaše vprašanje: je otrok dovolj oblečen ali ga zebe?

Ko pride zima in z njo nizke temperature, imajo starši vedno isto dilemo: koliko obleči otroka? Nekatera pravila pravijo, da bi ga morali obleči bolj kot sebe. Kako pa boste zares vedeli, ali ga zebe? Bodite pozorni na spodnje znake:

Mrzle roke in noge

Kot veste, so mrzle roke in noge bolj slab pokazatelj, da otroka zebe, vendar vseeno preverite tudi to. Sicer gre za najbolj izpostavljene dele telesa, a kljub temu bodo nakazali, ali je mraz težava. Nadenite mu rokavice in nogavice ter čez nekaj trenutkov preverite, ali so roke in noge toplejše na otip.

Kihanje

Kihamo, ko v sistem pride tujek oziroma so dihalne poti zamašene. In kihamo tudi, ko smo prehlajeni. Je pa to tudi odziv telesa, ki uravnava temperaturo, zato dojenčki kihnejo, ko jih na primer preoblačite. Če otrok kiha tudi, ko je oblečen, ga morda zebe.

Otrok se oglaša

Ni vsak zvok, ki ga odda otrok, znak, da ga zebe. Pozorni bodite, ko so vse njegove potrebe zadovoljene in ni bolan ali nenaspan, pa vseeno izpušča zvoke nelagodja. Previli ste ga, nahranili, se z njim igrali … pa nekaj še vedno ni v redu. Oblecite mu dodatno plast oblačil ali mu nadenite rokavice in nogavice ter opazujte, ali bo bolje.

Bleda koža

Na mrazu bo otrokova koža bolj bleda kot običajno. Podobno kot takrat, ko spi in se ne premika. Če opazite znak, ga hitro zavijte v odeje ali mu ponudite stik koža na kožo ter sebe in otroka zavijte v brisačo. Zaščitite glavo s kapo, roke in noge z rokavicami in nogavicami ter mu nadenite plast več. Če ste zunaj, jih v notranjih prostorih segrejte bolj kot običajno.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.